Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Zakaj bi moralo vsako podjetje vlagati v razvoj kadrov in kako?

Zakaj bi moralo vsako podjetje vlagati v razvoj kadrov in kako?

14.09.2021

Zaposleni so lahko ključna prednost vsakega podjetja, saj narekujejo njegov razvoj, rast in uspešnost. Zato je pomembno, da znate zaposlenim posvetiti čas in pozornost ter jih sistematično razvijate.

Razvoj kadrov je proces razvoja trenutnih kompetenc in sposobnosti zaposlenih ter razvoj novih kompetenc, ki podpirajo cilje organizacije. Strategija razvoja kadrov mora temeljiti na celostni analizi stanja v podjetju in kot taka podpirati vizijo in cilje podjetja, pripravimo pa jo v sodelovanju z vodstvom. Razvoj kadrov se nanaša na področje izobraževanja in usposabljanja, napredovanja, delovne uspešnosti, nagrajevanja in motivacije.

V razvoj kadrov je potrebno vložiti kar nekaj časa, truda in denarja, ampak se vložek na dolgi rok izplača, saj se učinkovitost zaposlenih, njihova motivacija, delovanje v nepričakovanih situacijah in pripadnost organizaciji izboljša, z razvojem pa tudi ohranjamo obstoječe kadre in jim pomagamo na poti profesionalnega razvoja in tudi do vodstvenih položajev. Skrb za razvoj kadrov pa pomembno vpliva tudi na organizacijsko kulturo, ki jo sicer zaposleni že pozna.

O razvoju zaposlenih se lahko pogovarjamo na letnih in polletnih razgovorih, ko vodja in zaposleni ovrednotita dosežene cilje v preteklem obdobju in postavita nadaljnje cilje zaposlenega. (Pol)letni razgovor je tako tudi priložnost za pogovor o uspešnosti zaposlenega in morebitnih področjih, v katera bi bilo smiselno vlagati več truda in jih razvijati. Če vas zanima več o letnem razgovoru, si preberite naš prispevek tukaj.

 

Kako lahko načrtujemo razvoj kadrov?

Preden začnemo ustvarimo strategijo razvoja kadrov, moramo identificirati potrebe delovnega mesta, zaposlenega, njegovega tima in delovne organizacije. Pri tem upoštevamo trenutno stanje in želeno oziroma zahtevano stanje in kompetence. Kadre razvijamo ciljno usmerjeno, torej na tistih področjih, ki jih potrebujejo in specifično za delovno mesto. Glede na potrebe zaposlenega in delovne organizacije nato načrtujemo razvoj kadrov z različnimi aktivnostmi, usposabljanji in izobraževanji, s katerimi si prizadevamo doseči zastavljene cilje in pridobiti načrtovane kompetence.

Pri razvoju kadrov si lahko pomagamo z različnimi metodami in tehnikami, npr. z izobraževanjem, rotacijami dela, coachingom, mentorstvom, konferencami in delavnicami. Nekaj najbolj pogostih področij za izpopolnjevanje in izobraževanje je fleksibilnost, komunikacijske, vodstvene in organizacijske sposobnosti, ustvarjalnost, upravljanje stresa in reševanje konfliktov ter delovna etika. Če ugotovimo, da z zastavljenim načrtom razvoja kadrov dosegamo zastavljene cilje, lahko načrt vsaj v osnovi ohranimo za stalno izpopolnjevanje zaposlenih in timov v organizaciji.

 

Kako vam lahko v Kompetenci pomagamo spodbujati razvoj kadrov v vašem podjetju?

1. S kompetenčnimi modeli

Kompetenčni modeli zajemajo ključne kompetence zaposlenih in nam pomagajo pri upravljanju talentov oziroma ključnih kadrov. Kompetenčni modeli služijo tudi kot orodje za razlikovanje med trenutnim stanjem razvitosti kompetenc in želenim ali zahtevanim. Kompetence v kompetenčnem modelu so postavljane v skladu s strategijo razvoja podjetja, njegove vizije in zaposlenih.

Kompetenčne modele lahko uporabimo tudi tako, da ugotovimo, katere kompetence zaposlenemu še manjkajo, ali pa jih nima dovolj razvitih. Glede na to lahko potem skupaj z zaposlenim načrtujemo izobraževanja in usposabljanja. Več o kompetenčnih modelih in njihovi uporabnosti, lahko preberete, če sledite tej povezavi.

2. Z mentorstvom

Mentorstvo je proces prenosa izkušenj, znanj in spretnosti iz bolj izkušenih na manj izkušene zaposlene skozi katerega spodbujamo razvoj in napredek manj izkušenega zaposlenega. Mentorstvo se lahko kot tako uporablja tudi pri usposabljanju zaposlenih, ki še ne dosegajo zastavljenih ciljev ali kompetenc, potrebnih za določeno delovno mesto ali pa pri razvoju kompetenc, ki jih bodo zaposleni potrebovali v prihodnosti. Več o mentorstvu lahko preberete tukaj.

3. S psihološkim testiranjem

Psihološko testiranje nam omogoča objektiven opis posameznikove osebnosti in motivacije ne glede na njihove izkušnje ali izobrazbo. Služi nam kot uporaben pripomoček za določanje posameznikovih močnih področij in priložnosti za razvoj, zato ga lahko uporabimo pri načrtovanju razvoja zaposlenih. Če vas zanima več o psihološkem testiranju, kliknite na to povezavo.

4. S coachingom

Coaching je uporaba posebnih tehnik, s kateremi coach posameznikom, timom in delovnim organizacijam pomaga razviti osebne potenciale in doseči zastavljene cilje. Uspešen coaching vodi do trajne spremembe, saj povzroči spremembe v načinu razmišljanja in vedenja ter tako izboljša vedenjske vzorce stranke. S coachingom lahko zaposlenim in ključnim kadrom pomagamo pri osebnem in profesionalnem razvoju, saj bodo z uporabo lastnih potencialov dosegali višje cilje. Več o coachingu lahko preberete na tej povezavi.

 

Zakaj vlagati v razvoj kadrov?

Vlaganje v razvoj kadrov se na dolgi rok izplača, saj se z razvojem zaposlenih izboljšajo indikatorji uspešnosti zaposlenih in organizacije. Razvoj zaposlenih izboljša učinkovitost zaposlenih in mnogi zaposleni začnejo celo presegati kriterije uspešnosti. Manjši vložek v izobraževanje in razvoj zaposlenih lahko tako preko povečane učinkovitosti prinese velike profite.

Spodbuda za razvoj močnih področij zaposlenih in pomoč pri personaliziranih razvojnih planih ustvarja atraktivno poslovno okolje in podpira kulturo učenja v vaši organizaciji. Obenem pa raziskave kažejo tudi, da se z dobrim izobraževanjem poveča motivacija in vključenost zaposlenih. Zaposleni z možnostjo usposabljanja in izobraževanja v podjetju vidijo veliko priložnosti za osebni in profesionalni razvoj prav na tistem delovnem mestu, zato je možnost, da bi zapustili podjetje in priložnosti iskali drugje, manjša. Raziskave so pokazale, da posledično organizacija tudi manj časa nameni iskanju in zaposlovanju novih kadrov, s čimer prihrani čas in denar.

Kultura učenja, ki jo ustvarjamo s spodbujanjem vseživljenjskega učenja in razvoja, pa še posebej privabi kader, ki je inovativen, fleksibilen, pripravljen na učenje in ustvarjalen. Taki zaposleni so pogosteje tudi tekmovalni, tekmovalnost pa lahko nato podjetje na dolgi rok ohranja z novimi kompetencami, ki jih zaposleni pridobivajo in bodo potrebne na trgu dela v prihodnosti.

 

V Kompetenci vam lahko pomagamo pri ustvarjanju strategije za razvoj kadrov s celostno analizo podjetja, kompetenčnimi modeli, psihološkim testiranjem, coachingom in mentorskimi sistemi. Za več informacij nas kontaktirajte tukaj.


Ajda Novak

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.