Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Moja izkušnja dela v tujini

Moja izkušnja dela v tujini

19.07.2022

V mnogih mednarodnih podjetjih je del razvojnega načrta zaposlenih tudi možnost začasnega dela v tujini. Delovne organizacije lahko zainteresirane zaposlene odpošljejo v tujino na projektno delo ali kot napredovanje, ki zanje predstavlja priložnost za profesionalni in osebni razvoj, spoznavanje dela in sodelavcev v tujini, medkulturnega učenja in pridobivanja specifičnih znanj, ki jih bodo lahko uporabili na delovnem mestu.

Zakaj podjetja ponujajo priložnosti v tujini za svoje zaposlene?

Mnoge delovne organizacije poročajo, da zaposleni kot enega izmed najpogostejših razlogov za odločitev o menjavi zaposlitve navajajo pomanjkanje priložnosti za rast in razvoj ter napredovanje. Omogočanje (začasnega) transferja v tujino lahko za zaposlene pomeni ključno motivacijo za prispevanje k uspehu podjetja in odločitev o nadaljevanju kariere znotraj organizacije.

Priložnosti v tujini lahko prispevajo tudi k razvoju talentov. Mnoge delovne organizacije pripravijo skrben načrt za razvoj talentiranih zaposlenih, ki jih nočejo izgubiti. Ena izmed priložnosti je lahko tudi delo na projektu v tujini ali pa oblika napredovanja, če si zaposleni take izkušnje seveda želi.

Velikokrat pa se tudi posamezniki sami odločijo za delo v tujini, nekateri izmed najpogostejših razlogov so širok izbor del, možnosti napredovanja, zaslužek, ugled, osebna in strokovna rast ali ugodnosti, ki jih ponujajo delovne organizacije v tujini. Željo po izkustvu dela v tujini pogosto spremlja tudi impulz po preizkušanju novega in spoznavanju sebe, preizkušanje lastnih mej in izkušanje življenja v tujini.

Ta zadnji razlog je bil tudi moj razlog. Za prakso v tujini sem se odločila, ker sem se želela preizkusiti v mednarodnem okolju, pridobiti izkušnje iz mednarodne delovne organizacije, splesti nova poznanstva, ampak tudi spoznati sebe v novem kontekstu in svoje meje prilagajanja ter učenja.

Moja izkušnja dela v tujini

Na daljšo prakso sem se odpravila oktobra 2021, pred odhodom pa sem podpisala pogodbo o praksi na TomTom-u, nizozemskemu IT podjetju, najbolj poznano po TomTom zemljevidih in navigaciji. Praksa naj bi sprva trajala 6 mesecev, vendar smo kar kmalu po približno 3 mesecih prakse, pogodbo podaljšali do konca junija 2022, saj smo bili iz obeh strani s prakso in sodelovanjem zelo zadovoljni.

Za prakso v tujini sem se odločila predvsem zaradi želje po preizkušanju novih stvari, pa tudi zaradi želje po osebnem in profesionalnem razvoju – kot nadobudna in motivirana študentka psihologije, mi je bila priložnost za kadrovske izkušnje in življenje v tujini zelo privlačna.

Poleg učenja in profesionalnega razvoja, sem bila navdušena tudi nad lokacijo prakse. Prakso sem opravljala v Amsterdamu, ki sem ga prej že dvakrat na kratko obiskala kot turistka, seveda pa sem imela o njem tudi določeno predstavo. Ta predstava je zajemala svobodne ljudi, miks kultur ter burno življenje po službi. Moja predstava je bila delno pravilna – v Amsterdamu se vedno veliko dogaja, dogodki so zelo raznoliki, tako da se za vsakega vsaj nekaj najde, ljudje pa so sproščeni in odprti, navajeni na tujce in na komuniciranje v angleščini na vsakem koraku.

Prakso sem opravljala v kadrovskem oddelku, v timu mobilnost talentov (talent mobility), v katerem smo skrbeli za prijetno izkušnjo tujih zaposlenih, ki so se za delo preselili v drugo državo, mnogokrat tudi na drugo celino – včasih sami ali pa s celimi družinami. Poleg podpore pri selitvi, smo zaposlenim urejale tudi delovna dovoljenja ter tuje zaposlene povezovale z različnimi dogodki in pripomočki. Delo v timu mobilnost talentov mi je pomagalo pri razvoju medkulturne inteligentnosti, pisne in govorne komunikacije in odločanju v nepričakovanih situacijah.

Spoznala sem tudi, kaj mi je pomembno kot iskalki zaposlitve – v kakšni organizaciji želim delati, na katerih področjih se želim preizkusiti, katera vprašanja bom na intervjujih zastavila recruiterjem in katera bodočim menedžerjem. Delo na TomTom-u mi je pomagalo postaviti visoke standarde za bodočo zaposlitev, obenem pa mi pomagalo, da sem se zavedla tudi lastne vrednosti.

In vendar se med prakso nisem razvila le profesionalno, ampak tudi osebno. Spoznala sem, kako lahko navezujem stike in začenjam pogovor, naučila sem se vprašati težka vprašanja, opazovala sem dinamike odnosov v profesionalnem kontekstu in se učila novega jezika. Učila sem se živeti v novi državi, v novih sistemih, si urediti začasno prebivališče, pridobiti davčno številko in zdravnika. Ob spoznavanju novih ljudi sem se ogromno naučila tudi o sebi, npr. kaj mi je v življenju pomembno, kakšna je moja narava, temperament ter s kakšnimi ljudmi hitro navežem poglobljen odnos.

5 razlogov, zakaj priporočam (začasno) delo v tujini

Seveda je razlogov, zakaj je delo v tujini odlična ideja ogromno, ampak sem se odločila, da svojo izkušnjo strnem v zame pet najpomembnejših razlogov.

Preizkušanje svojih meja in spoznavanje sebe

Odhod v tujino, še posebej za daljši čas kot običajno dopust, je lahko sprva strašljiv in neudoben. Na nek način preizkušamo svoje meje; preiskušamo česa smo sposobni, kako se vedemo v nepoznanih, celo stresnih situacijah. V drugačnem kontekstu pridejo do izraza drugi deli osebnosti, prav tako imamo priložnost, da se drugače predstavimo in izražamo, saj ponavadi v tujini nismo omejeni in definirani s strani ljudi, ki nas že dlje časa poznajo. Tako se pojavi priložnost, da se znova odločimo, kdo smo in kdo želimo biti.

Spoznavanje lokalne in drugih kultur

Delo v tujini prinese s sabo spoznavanje lokalne kulture - ne samo posebnih običajev ter praznovanj, ampak tudi načina življenja. Na Nizozemskem sem se na primer naučila, da večina Nizozemcev odlično govori angleško, da so v Amsterdamu do tujcev zelo prijazni in gostoljubni, da se dan začenja in končuje pozno.

Ne le, da boste imeli priložnost spoznati novo kulturo; če se odločite za večjo evropsko prestolnico, boste najverjetneje imeli priložnost spoznati še mnoge druge kulture. V Amsterdamu je v veliki meri prisotna tudi indonezijska, indijska in turška kultura. Ena izmed mojih ljubših prostočasnih stvari je bilo preizkušanje hrane v različnih restavracijah.

Poleg multinacionalnosti mesta, so tudi tuja podjetja velikokrat multinacionalna. Tako boste imeli priložnost delati z ljudmi iz zelo različnih ozadij in kultur ter na tak način razvijali svojo medkulturno inteligentnost. To je sposobnost uspešnega funkcioniranja in komuniciranja v različnih kulturnih okoljih in skupinah, kjer se srečajo posameznikih iz različnih kulturnih ozadij.

Opazovanje drugih kultur pa nam omogoči tudi novo perspektivo na našo lastno kulturo. Opazimo lahko dele slovenske kulture, ki so nam všeč in blizu, obenem pa smo kritični do drugih delov kulture, ki jih lahko kasneje tudi v svojem življenju opustimo. Življenje in prijateljevanje z ljudmi iz različnih kultur nam prinese odprtost do novih stvari in svež pogled na lasten način življenja.

Cenjenje domačega

Mnogi šele med življenjem v tujini začnemo ceniti vse, kar imamo na voljo v Sloveniji: od prodaje domačih izdelkov na tržnicah in prekrasnih slovenskih pokrajin do delovnih norm in običajev.

Na Nizozemskem sem se kar hitro navadila na to, da malica ni vključena v ure dela ter da za malico v večini podjetij ni finančno poskrbljeno. Prav tako sem imela sodelavko, ki je šla na porodniški dopust in spoznala, da ženskam na Nizozemskem pripada le 16 tednov plačanega porodniškega dopusta. V takih trenutkih sem še posebej cenila slovenski 8-urni delovnik, 12-mesečen plačan porodniški dopust in bone za malico oziroma kosilo.

Razširjanje obzorij

Z delom v tujini si razširimo obzorja – ne le profesionalna, ampak tudi bolj osebna. Spoznamo kako drugi delajo določene stvari in se zavemo, da naša pot ni nujno vedno edina prava pot.

Na delu smo lahko izpostavljeni nekoliko drugačnim specializiranim funkcijam kot smo jih morda vajeni v slovenskih delovnih organizacijah, npr. sama sem delala v timu mobilnosti talentov. Skrbeli smo za prijetno izkušnjo selitve naših zaposlenih iz ene države v drugo ali iz enega mesta v drugo, obenem pa predstavljali strateškega partnerja pri izbiri talentov in načrtovanju razvoja talentov.

V Sloveniji najbrž ni veliko podjetij (če sploh je kakšno), ki imajo ekipo, ki se ukvarja z mobilnostjo talentov ali globalno mobilnostjo zaposlenih. Tako sem spoznala še druge vidike kadrovske službe in na tipične kadrovske izzive (npr. pomanjkanje kadra, selekcija kadra in napredovanje) pogledala drugače, z novim znanjem.

Mreženje z eksperti po svetu

Vsakokrat, ko zamenjamo zaposlitev in s tem morda tudi delovno organizacijo, imamo priložnost, da spletemo nova poslovna poznanstva. In vendar je mreženje v tujini še toliko bolj medkulturno in široko. V našem timu na Nizozemskem smo imeli v timu desetih zaposlenih kar deset narodnosti: nizozemsko, indijsko, britansko, kanadsko, turško, poljsko, madžarsko, avstralsko, maroško in slovensko. Nikar ne pozabimo, da pridejo vsi ti zaposleni seveda tudi z mrežo svojih poznanstev, velikokrat tudi iz države, iz katere izvirajo. Še posebej če ste odprti za nove priložnosti, so lahko poznanstva s celega sveta zelo mamljiva ugodnost dela v tujini.

Odlična priložnost za mreženje s strokovnjaki na področju so tudi konference in razni dogodki v tujini, ki so mnogograt evropskih ali svetovnih razsežnosti. V maju sem se udeležila konference za eksperte na področju globalne mobilnosti, kjer sem se spoznala s profesionalci iz cele Evrope. Na konferenci smo izmenjali izkušnje ter dobre in slabe prakse, razpravljali smo o novih kadrovskih izzivih v letu 2022 in se povezali.

Zaključna misel ...

Izkustvo dela v tujini je bila zame neprecenljiva izkušnja. V dobrih osmih mesecih sem se naučila ogromno, se preizkusila v različnih delovnih nalogah, odkrila svoj najljubši način opravljanja različnih delovnih nalog, spoznala svoja zanimanja in interese, obenem pa tudi, kaj me ne zanima. Odkrila sem nepoznane dele sebe, postala sem boljša v komunikaciji, postavljanju težkih vprašanj ter sprejemanju in dajanju povratne informacije.

Delo v tujini bi priporočila vsem, ki o tem razmišljate in imate to možnost, ali pa bi jo radi našli. Dokler ne poskusite, ne veste. :) 

 

Ajda Novak

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.