Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Generacije med nami

Generacije med nami

11.09.2017

Zasledimo lahko vse več informacij, člankov o generaciji Y. Piše oz. govori se o njihovih značilnostih, kaj pričakovati od njih, kako ravnati z njimi na delovnem mestu itd. Kdo pa sploh so pripadniki generacije Y?

Kot je definicija besede »generacija«, je to skupina posameznikov podobne starosti, ki so doživeli iste zgodovinske dogodke v določenem obdobju (Ryder, 1965).

V generacijo Y so vključeni posamezniki, ki so bili rojeni med 1980 in 2000. To skupino so zaznamovali dogodki, kot so razmah interneta, mobilni telefoni in globalni terorizem ter tako vplivali na to, da so se lahko na določeni razvojni stopnji oblikovale podobne lastnosti.

Ob generaciji Y pa poznamo še tri generacije, za katere so prav tako značilni posebni dogodki, ki so vplivali na razvoj njihovih značilnosti in stališč.

Najstarejša je Zrela generacija, v katero spadajo posamezniki rojeni pred letom 1945. Ta skupina ljudi se je v času njihove mladosti soočala z veliko depresijo, drugo svetovno vojno in obdobjem industrializacije.

Sledi Baby boom generacija, kateri pripadajo posamezniki rojeni med 1946 in 1965. Na njih je vplivalo obdobje velike vizije po drugi svetovni vojni, relativno zdravje in svoboda ter začetek osamosvajanja osebnosti.

In nenazadnje še Generacija X, ki vključuje posameznike rojene med 1966 in 1979. Na pripadnike te generacije sta imela ključni vpliv globalizacija in industrijska revolucija.

Ključne razlike v lastnostih teh štirih generacij so prikazane v sledeči infografiki.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.