Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Metoda 360 stopinj - zakaj in kako jo uporabljati?

Metoda 360 stopinj - zakaj in kako jo uporabljati?

18.07.2019

Kaj je metoda 360 stopinj?

Metoda 360 stopinj – ocenjevalna metoda za katero ste verjetno slišali, če ste zaposleni na kadrovskem področju. Uporablja se, kadar želimo posameznika oceniti z različnih zornih kotov. Najbolj pogosto je v primeru razvoja vodij. Posameznika ne delovnem mestu vodje ocenijo njegovi nadrejeni, zaposleni na enakem nivoju ter podrejeni. Tako je zaposleni ocenjen iz več strani – od tod izvira tudi ime: metoda 360 stopinj.

Zakaj se uporablja metoda 360 stopinj?

Metoda 360 stopinj se najpogosteje uporablja kot razvojno orodje. Ljudje se lahko razvijamo zgolj na podlagi povratne informacije. Če ne vemo, kje so še naše priložnosti za razvoj, težko karkoli spremenimo. Vendar se velikokrat pri pridobivanju teh informacij pojavijo izzivi. Zaposleni vodjem pogosto ne podajo direktnih in iskrenih povratnih informacij o njihovem vedenju. Razlogi za to so različni (npr. bojijo se posledic iskreno povedanega mnenja, težko povejo manj prijetne informacije itd.)

Z metodo 360 stopinj pa zagotovimo anonimnost. Zaposlenega zmeraj oceni več oseb in njihovi odgovori se analizirajo skupinsko. Ocenjevana oseba tako vidi rezultate zgolj na skupinski ravni. Prav tako se ne poroča, kdo točno je osebo ocenjeval.

Na podlagi analize rezultatov pridobimo objektivne informacije o tem, kako zaposlenega zaznavajo ostali. Navadno se pogledajo osebnostne lastnosti ter specifične kompetence, ki so zahtevane za optimalno opravljanje dela. Poglobljeno povratno informacijo dobi ocenjevana oseba. Prav tako se poda konkretne predloge, kako lahko določene talente še bolj izpostavi ali določene stvari še dodatno razvija. Tako osebno natančno vidi, kje so njeni talenti ter kje so še priložnosti za razvoj. Preko metode 360 stopinj lahko posameznik ozavesti tudi morebitne slepe pege. Slepo pego imamo, kadar drugi določeno našo lastnost drugače zaznavajo kot mi sami. V tem primeru moramo razmisliti, katero je tisto vedenje, ki povzroča drugačno zaznavo.

Kako se izvaja metoda 360 stopinj?

Najpogosteje izvajamo metodo 360 stopinj tako, da posameznik reši psihološko testno baterijo, v katero je vključen tudi Vprašalnik za oceno osebnosti na delovnem mestu. Vprašalnik za oceno osebnostni na delovnem mestu rešijo tudi nadrejeni, zaposleni na enakem nivoju in podrejeni. Dodatno se v vprašalnik vključi tudi specifične ključne kompetence, ki so potrebne za učinkovito delo.

Rezultate obdelamo na skupinski ravni ter analiziramo razlike in podobnosti znotraj posameznih skupin ter med posameznimi skupinami. Ocenjevani posameznik prejme poglobljeno povratno informacijo o lastnih potencialih, talentih in o priložnostih za razvoj. Optimalno je, da se metoda 360 stopinj nadaljuje z individualnim coachingom ali z drugimi oblikami razvoja. Tako lahko posameznik naredi konkretne korake v smeri željenih sprememb.

Za več informacij nas lahko kontaktirate tukaj.

Metoda 360 stopinj je uporabna za ocenjevanje zaposlenega, največkrat vodij, z različnih zornih kotov

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.