Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Pes na delovnem mestu

Pes na delovnem mestu

27.11.2017

Pes je domača žival, član družine, v določenih primerih pa tudi sodelavec. Vse več je podjetij, ki zaposlenim dovoljujejo, da na delovno mesto pripeljejo svojega hišnega ljubljenčka. V nadaljevanju najprej v infografiki, nato pa še nekoliko bolj podrobno z besedilom, predstavljamo prednosti in slabosti psa na delovnem mestu. Na koncu predstavljamo še druge načine, ki omogočajo organizacijam, da so živalim prijazne.

Prednosti psov na delovnem mestu

Raziskave so pokazale, da pes na delovnem mestu pozitivno vpliva na počutje, manjša stres, povezuje sodelavce, vpliva na večjo učinkovitost zaposlenih in nasploh popestri delovno rutino. Podjetje oz. organizacija, ki dovoljuje, da zaposleni pripeljejo domače živali v službo, velja kot za bolj privlačno (pri ljudeh, ki so alergični na dlako ali ne marajo živali, je efekt obraten). Zaposleni, ki so lastniki domačih živali, se bodo počutili bolj pripadne podjetju in bodo delovno mesto kasneje zapustili. Ker prisotnost hišnih ljubljenčkov lahko manjša stres, se lahko posledično izboljša tudi zdravje zaposlenih. Delovno okolje lahko postane bolj sproščeno, kar posledično veča ustvarjalnost.

Slabosti psov na delovnem mestu

Podjetje ne more dovoljevati psa na delovnem mestu, kadar je kdo od zaposlenih alergičen na dlako ali ga je močno strah. Prav tako lahko podjetje tvega, da bo kdo od zaposlenih, ki ne mara živali, zapustil organizacijo. Pes mora biti ustrezno treniran, da ne bo nevaren do drugih ali povzročal neprijetno počutje, npr. s pretiranim lajanjem. Lahko pride tudi do uničevanja lastnine, kar je lahko posledica igranja ali pa kadar je žival brez nadzora. Zavedati se je treba, da je za živali tudi med delovnim časom potrebno skrbeti.

Živalim prijazno podjetje

Vsaka organizacija ima svoje lastnosti na podlagi katerih mora presoditi, ali lahko dovoljujejo živali na delovnem mestu. Potrebno je imeti prilagojeno okolje, jasna pravila itd. V primeru, da podjetje zaradi okoliščin ne more dovoljevati živali na delovnem mestu, pa lahko vseeno poskuša najti določeno alternativo, npr. dovoljuje občasne obiske ali organizira dan domačih ljubljenčkov. Organizacija je lahko prijazna živalim tudi, kadar omogoči zaposlenim popust v trgovinah za male živali, krije stroške veterinarja, dovoljuje fleksibilen delovni čas, omogoča dopust ob izgubi živali itd. Med ljudmi in živalmi se lahko razvije močna čustvena vez. Živali nas odvračajo od občutka osamljenosti, strahu, žalosti ter lahko nasploh izboljšujejo kakovost življenja.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.