Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

6 nasvetov za zdravo delovno okolje

6 nasvetov za zdravo delovno okolje

12.02.2018

Zdravo delovno okolje vpliva na vsesplošno zadovoljstvo zaposlenega. Zadovoljstvo vpliva tudi na produktivnost. V nasprotnem primeru je motivacija za delo manjša, prav tako pa se lahko hitro prične iskanje nove zaposlitve. Kaj je torej pomembno pri zdravem delovnem okolju?

Zaupanje

Eden izmed ključnih elementov zdravega delovnega okolja ter zadovoljstva na delovnem mestu predstavlja zaupanje. Odkritost in poštenost sta zelo pomembni vrednoti nasploh v življenju in tudi na delovnem mestu. Zaupanje se gradi, kadar se dane obljube izpolnjujejo, kadar se zavedamo svojih zmožnosti in točno vemo kaj bomo naredili (izogibamo se besed “Poskusil bom..”) ter kadar imamo vzpostavljeno transparentno, jasno in pravočasno komunikacijo.

Prilagodljivost

Pomembno je, da je organizacija do določene stopnje prilagodljiva, kar omogoča lažje ohranjanje ravnovesja med zasebnim in službenim življenjem. Eden izmed primerov prilagodljivosti predstavlja občasno delo od doma. Več informacij o usklajevanju ravnovesja med zasebnim in službenim življenjem lahko najdete tukaj.

Nagrade

Pri zaposlenih je treba njihov trud, delo prepoznati in nagraditi. Nagrada pa ni zgolj denarna, ampak je lahko tudi sama pohvala. Lahko je tudi v obliki manjšega delovnega časa, npr. v petek lahko oseba dela 4 ure namesto 8. Nagrade so tudi različni boni, npr. večerja za dve osebi, obisk fitnesa itd. Pomembno je, da nagrada ustreza zaposlenemu.

Hrana in šport

Za zdravo delovno okolje je potrebno spodbujati zdrav življenjski slog. Različni nezdravi prigrizki se zamenjajo z zdravimi, spodbuja se športno udejstvovanje, npr. popust v fitnesu, skrbi se za duševno znanje itd.

Zabava

Na delovnem mestu je zelo pomembna tudi zabava, ki vključuje veliko stvari. Sestanki se lahko pričnejo s vprašanjem “Kaj je bilo najboljše, kar se vam je zgodilo v zadnjem času?”, ob petkih se lahko uvede ura namenjena družabnim igram, organizirajo se neformalna srečanja, ob jutrih se skupaj spije kava itd.

Primerni prostori

Veliko raziskav je pokazalo, da sam prostor pomembno vpliva na zadovoljstvo in produktivnost pri zaposlenih. Na vzdušje v prostoru vpliva svetloba, barve, temperatura, oprema, rastline itd. Na zadovoljstvo s prostorom vpliva tudi možnost preurejanja svojega delovnega prostora, npr. možnost, da zaposleni prinese svoje slike.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.