Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Zakaj in kako opolnomočiti zaposlene?

Zakaj in kako opolnomočiti zaposlene?

12.03.2018

Kaj sploh pomeni opolnomočeni zaposleni?

Opolnomočanje zaposlenih predstavlja proces, v katerem vodja deli svojo moč z zaposlenimi. Torej jim vodja preda več odgovornosti in jim s tem omogoči, da samostojno sprejemajo več odločitev.

Kako točno poteka opolnomočenje zaposlenih?

Pri procesu opolnomočenja je pomembno, da se osredotočimo na štiri ključne elemente: informacije, znanje, moč in nagrada. Da lahko zaposleni začenjajo sprejemati samostojne odločitve je potrebno, da imajo dovolj ustreznih informacij. Pomembno je, da prejmejo jasna navodila, ter da se jasno opredelijo pričakovani cilji. Omogočiti je treba dostop do različnih virov, saj le tako zagotovimo, da bo zaposleni lahko izbral najbolj ustrezno rešitev.

Zelo pomembno je, da imajo zaposleni možnost pridobivanja novih in nadgrajevanja že pridobljenih znanj. S tem zaposleni postajajo samozavestnejši in odgovornejši pri sprejemanju pomembnih odločitev.

Seveda je ključno, da zaposleni sploh dobijo pooblastila (moč), da lahko pri določenih stvareh samostojno odločajo. Prav tako je pomembno, da vodje pri zaposlenih opazijo dobro sprejete odločitve ter jih nagradijo. Nagrada je lahko tudi pohvala, s katero se zaposlenim pokaže, da je njihovo delo opaženo in da se ga spodbuja.

Zakaj je opolnomočenje pomembno?

Opolnomočenje pri zaposlenih dviguje samopodobomotivacijoproduktivnost in pripadnost podjetju. Prav tako so zaposleni bolj ustvarjalni in bolj zadovoljni z delovnim mestom. Je pa pri opolnomočenju potrebno upoštevati želje in pričakovanja zaposlenih. Prav tako je potrebno, da proces poteka postopoma ter prilagojeno posameznem zaposlenem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.