Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Vrnitev na delovno mesto – Vsi smo nazaj. Kaj pa sedaj?

Vrnitev na delovno mesto – Vsi smo nazaj. Kaj pa sedaj?

07.05.2020

Nekatera podjetja so v času izrednih razmer uvedla delo od doma. Sedaj se počasi vračamo v pisarne, kaj pričakovati? Različni posamezniki se bodo različno odzvali. Odvisno je od njihovih osebnostnih lastnosti, dejavnikov, ki vplivajo na njihovo osredotočenost pri delu, urejenost prostorov v pisarni in doma itd. V grobem lahko pričakujemo tri skupine odzivov.

Komaj čakam!

Prva skupina so posamezniki, ki imajo z delom od doma nekoliko več izzivov. V glavnem na to vpliva usklajevanje več vlog, ki jih ima posameznik (npr. usklajevanje vloge starša in zaposlenega). Nekateri posamezniki v tej skupini se doma težko zberejo, saj jim domače okolje hitro preusmeri pozornost (npr. vidijo, da je treba počistiti okna in se lotijo tega, namesto dela).

Kaj pričakovati ob vrnitvi na delovno mesto?

Pri teh posameznikih bo najverjetneje motivacija za delo v pisarni velika in se bodo na to hitro privadili. Boljša osredotočenost lahko vpliva tudi na njihovo produktivnost. V tej skupini so lahko tudi posamezniki, ki so jim socialni stiki zelo pomembni. Pri njih je pomembno, da smo pozorni na »klepetanje« s sodelavci. Seveda je to ključno za dobro vzdušje na delovnem mestu, vendar naj bodo dogovori jasni.

Vseeno mi je.

Drugo skupino predstavljajo posamezniki, ki se bodo odzvali podobno kot se odzove večina zaposlenih, ki se na delovno mesto vrne po daljši odsotnosti (npr. dopust, bolniška), v razmerah, ki niso krizne.

Kaj pričakovati ob vrnitvi na delovno mesto?

Ob njihovi vrnitvi na delovno mesto je pomembno, da se zavedamo, da bodo na začetku potrebovali nekaj časa, da se spet uvedejo. Po tednu ali dveh pa se bodo na delo v pisarni spet privadili. Zato je pomembno, da jim omogočimo dovolj in jasne informacije glede njihovega dela. Pričakovanja in roki naj bodo jasni.

Nočem nazaj.

Tretjo skupino predstavljajo posamezniki, ki se na delo v pisarno ne želijo vrniti. Navadno si radi delo organizirajo v skladu s svojim dnevnim ritmom in imajo radi domače udobje. V takšnih okoliščinah so bolj osredotočeni in delo lažje opravljajo.

Kaj pričakovati ob vrnitvi na delovno mesto?

Motivacija za vrnitev v pisarno bo manjša. V kolikor je mogoče, naj vrnitev v pisarno poteka postopoma. Prav tako je dobro razmisliti o možnosti dela od doma – npr. enkrat na teden, v kolikor narava dela to omogoča. Za dobro organizacijsko kulturo je pomembno, da se ohranjajo sestanki »v živo«, saj to precej vpliva na odnose in samo vzdušje znotraj ekipe.


V kolikor želite več informacij o tem kako biti pravočasno pripravljeni na vrnitev zaposlenih na delovno mesto, nas lahko kontaktirate tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.