Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Kompetenčni model – kaj to sploh je in zakaj je uporaben?

Kompetenčni model – kaj to sploh je in zakaj je uporaben?

20.05.2020

Kompetenčni model je dokument, v katerem so jasno opredeljeni opisi kompetenc, potrebnih za uspešno delovanje določenega dela, delovne skupine, oddelka ali organizacije. Pomembno je, da je dokument »živ«, da ne leži zgolj v predalu ali zaprašen na polici. Da pa postane »živ«, smo pa (predvsem vodstvo in kadrovska služba) odgovorni sami.


Kompetenčni model – dokument z opisi kompetenc


Kaj sploh je kompetenca? Kompetenco predstavlja vsaka lastnost, značilnost, znanje, sposobnost, veščino ter druge osebnostne lastnosti, ki zagotavljajo delovni uspeh. Je torej nekaj, kar zaposleni potrebuje, da lahko delo uspešno opravi. V glavnem jih delimo na temeljne ali splošne in na delovno specifične. Delimo jih pa lahko še naprej na ožje kategorije, npr. strokovne kompetence, socialne kompetence itd.


Temeljne ali splošne kompetence


To so kompetence, ki jih navadno lahko prenašamo med različnimi delovnimi profili, npr. »učinkovito izražanje«., predstavlja kompetenco, ki je lahko pomembna za vse zaposlene znotraj nekega podjetja.


Delovno specifične kompetence


To so kompetence, ki so specifične za določena delovna mesta. Take kompetence težje prenašamo med posameznimi delovnimi profili, npr. »vodenje selekcijskega postopka« predstavlja kompetenco, ki je pomembna za kadrovsko službo in manj za npr. programerje.


Kompetence pa lahko delimo tudi na vidne ali opazne in na nevidne ali skrite. Vidne so tiste, za katere je enostavno načrtovati izobraževanja, saj so jasno opazne, npr. znanje Excela. Skrite pa navadno predstavljajo neke vrednote, lastnosti, ki jih je težje razvijati z izobraževanji. Pokažejo se, kadar imamo zaposlenega, ki ima vsa potrebna znanja in veščine, a se nekako ne poistoveti s podjetjem. Zakaj? Po navadi je razlog neujemanje vrednot podjetja in vrednot posameznika.


Kako se kompetenčni model razlikuje od sistematizacije delovnih mest?


Sistematizacija delovnih mest je pravni akt. Podvržena je zakonskim predpisom, ki jih je treba stalno spremljati in skrbeti, da dokumentacija ustreza zahtevam. Zaradi tega, je navadno manj uporabna kot kompetenčni model.
Kompetenčni model je pa namenjen predvsem vodstvu in kadrovski službi. Pri tem gre za konkreten, živ in uporaben dokument.


Kompetenčni model – kako ga narediti uporabnega?


Vse je odvisno od tega, kako ga oblikujemo. Že od samega začetka moramo imeti v mislih, da želimo uporabnost. V kolikor imamo v podjetju veliko število delovnih mest, je zaželeno, da je dokument tudi digitalno podprt. S tem se lahko uporabnost še zviša.
Pomembno je, da pri oblikovanju sodelujejo osebe, ki ga bojo dejansko uporabljale, saj so njihove ideje in predlogi ključnega pomena. Prav tako je pomembno, da sestavimo opise, ki so jasni, objektivni in natančno opredeljujejo ključne kompetence. Kako točno dokument izgleda, se lahko popolnoma prilagodi potrebam podjetja.


Kako je lahko kompetenčni model uporaben?


• Omogoča nam jasna in objektivna merila pri izbiri kadrov.
• Pomaga nam pri načrtovanju posameznikove kariere.
• Načrtovanje nasledstva.
• Vzpostavljanje jasnejših meril delovne uspešnosti (KPI).
• Definiranje variabilnega dela nagrajevanja.
• Letni razgovori.


S pomočjo kompetenčnega modela lahko jasno in objektivno ocenimo izraženost določene kompetence posameznika ter načrtujemo kaj še potrebuje, da zaposleni kompetenco dodatno zviša. Pomaga nam pri oblikovanju dogovorov ter omogoča, da posameznik točno ve, kaj še mora pridobiti oz. razviti, da bo dosegel zahtevano raven izraženosti kompetence (ter tako npr. napredoval).


Kaj je pomembno pri oblikovanju kompetenčnega modela?


Pomembno je predvsem to, da imamo jasna pričakovanja. To pomeni, da točno vemo, kaj želimo s kompetenčnim modelom pridobiti oz. doseči. V kolikor oblikujemo dokument samo za to, da ga bomo imeli, bo ostal sam sebi namen. Nekje v predalu ali nekje pozabljen v mapici na računalniku.


Potrebujete dodatne informacije glede oblikovanja kompetenčnega modela? Na Kompetenci vam lahko pomagamo! Kontaktirajte nas tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.