Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Poslovni coaching – pot do povezanega in uspešnega podjetja

Poslovni coaching – pot do povezanega in uspešnega podjetja

25.11.2020

Coaching je ciljno usmerjen proces oz. razvojno orodje, ki podjetjem in zaposlenim omogoča napredek, razvijanje učinkovitih veščin in strategij za delo. V podjetjih coach (oz. trener) spodbuja razmišljanje, inovativnost in motivacijo, ki optimizira delovne procese.

Kdaj v podjetju potrebujemo coaching?

Coaching ni zgolj oblika pomoči, ki podjetju pomaga oblikovati bolj učinkovite vzorce vedenj. Pomemben vidik coachinga v podjetjih je tudi izboljševanje in hitrejši premik k optimizaciji procesov, ki v podjetju že delujejo dobro.

Na začetku je pomembno, da s posameznikom ali skupino opredelimo problematiko oz. izzive in določimo cilje, ki jih želimo doseči. Pomembno je, da so cilji vezani tako na vizijo podjetja, kot na vizijo posameznika. Podjetja se navadno odločijo za coaching, ko se pojavi potreba po višji delovni motivaciji in učinkovitosti, ko zastavljeni cilji v timu niso doseženi in tudi, ko želi že uspešna ekipa napredovati v strokovnem razvoju. Udeleženci se lahko učijo na podlagi uvidov v svoje delovanje ali pa se učijo na podlagi drugih udeležencev in njihovih izkušenj ter tako dopolnjujejo svoja znanja.

Poslovni coaching ima več oblik:

Skupinski coaching

V skupinskem coachingu sodeluje tim oz. skupina sodelavcev in coach, ki opravlja vlogo mediatorja. Skupina se navadno srečuje s podobnimi izzivi in problemi, ki jih želijo razrešiti. Skupinski ali timski coaching je namenjen izboljševanju dela v timih, kar zajema učenje in izmenjevanje izkušenj med člani in podajanje povratnih informacij. Naloga coacha je spodbujati komunikacijo, usmerjati pogovor v smeri večjega razumevanja sebe in drugih sodelujočih, usmerjati udeležence h pogovoru o manj prijetnih vsebinah in prepoznavati učinke, ki jih ustvarjajo interakcije v skupini. Med pogovorom o izzivih, ki jih ima tim, coach opazuje njihovo dinamiko sodelovanja in sodelujoče usmeri k iskanju učinkovitih rešitev. Skupinski coaching zajema tudi nekatere elemente team-buildinga , saj stremi k višji povezanosti in posledično napredku ekipe.


Individualni coaching

Pri individualnem coachingu gre za interaktiven proces in odnos med posameznikov in coachom. Temelji na predpostavki, da oseba že ima vse kar potrebuje za uspeh, vendar tega doseže hitreje, če jo coach usmerja in ji pomaga poiskati svoje vire. Posameznik znotraj srečanj razvija veščine, pospešuje svoje učenje in postopno dosega zastavljene cilje. Coach pri tem opazuje njegov način reševanja problemov ter na podlagi teh, posamezniku predlaga izzive in vprašanja. Individualni coaching razvija osebne in medosebne veščine, spodbuja procese mišljenja, čustvovanja in vedenja. Cilji, ki si jih posamezniki v individualnem coachingu postvaijo, se navadno nanašajo na vodstvene veščine, upravljanje s časom, komunikacijske veščine in razvijanje čustvene inteligentnosti.


Coaching za vodje

Coaching za vodje lahko poteka v skupinski obliki (skupina vodij) ali individualno, kar je odvisno od zastavljenega cilja. Temelji na grajenju vodstvenih veščin in vodstvene karizme. Coach vodi in spodbuja razvoj posameznika ter ga s tem nauči, da bo ta znal voditi in razvijati svoje zaposlene. Znotraj coachinga za vodje navadno izboljšamo in razvijemo veščine upravljanja s časom in veščine reševanja konfliktov ter višamo produktivnost posameznika in podjetja.

Uspešen coaching proces se odraža v pozitivni spremembi vedenja zaposlenih ter v napredku podjetja.

Ajda Makar

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.