Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Zakaj je organizacijska kultura pomembna in kako jo vzpostavimo?

Zakaj je organizacijska kultura pomembna in kako jo vzpostavimo?

21.09.2021

Organizacijska kultura je eden izmed sestavnih delov organizacije, saj jo lahko opazimo med sestanki in odmori ter v pisarnah in na terenu. Sestavljajo jo vrednote, prepričanja, norme, odnosi in vedenje, ki je skupno vsem zaposlenim v delovni organizaciji. Organizacijska kultura ni statična, saj jo vzpostavlja, razvija in dopolnjuje vsak zaposleni.

Organizacijska kultura je postala pomemben faktor pri zaposlovanju novih kandidatov, saj je mnogim organizacijam, pa tudi posameznikom, pomembno, da se zaposleni ujema s kulturo, ki vlada v organizaciji. Mnoge kandidate zanima, kakšnim vrednotam sledi organizacija, da lahko ocenijo, ali se organizacijske vrednote ujemajo z njihovimi lastnimi.

 

Zakaj je organizacijska kultura pomembna?

Organizacijska kultura pomembno vpliva na mnoge izide na delovnem mestu, npr. na učinkovitost zaposlenih, pa tudi na odnose med zaposlenimi – tekmovalna kultura v organizaciji recimo spodbuja prekrivanje informacij med zaposlenimi in povečuje individualnost, medtem ko kultura sodelovanja spodbuja timsko delo in medsebojno pomoč.

Primerna organizacijska kultura spodbuja tudi produktivnost in zavzetost zaposlenih za kvalitetno opravljanje delovnih nalog in sledenje poslanstvu in ciljem organizacije. Vse to pa se na nivoju organizacije kaže v poslovnem uspehu in ohranjanju konkurenčnosti na trgu.

 

Kako vzpostaviti želeno organizacijsko kulturo?

Organizacijsko kulturo moramo skrbno načrtovati. Najprej se moramo vprašati, ali je trenutna organizacijska kultura v skladu z želeno. Če ni, moramo najti razloge za to in jo začeti postopoma, ampak sistematično spreminjati.

Obstoječo organizacijsko kulturo lahko ugotavljamo s poglobljeno analizo stanja, ki nato služi kot podlaga za predloge in izboljšave. Z analizo stanja raziščemo obstoječo kulturo v organizaciji, na oddelkih in v timih. Glede na organizacijsko kulturo, ki jo želimo vzpostaviti, opredelimo izzive, ki obstajajo v delovnem okolju, cilje, ki jih želimo doseči in pripravimo akcijski načrt, ki opredeljuje, kako bomo cilje dosegli. Sledi razvoj organizacije in zaposlenih, v okviru katerega lahko implementiramo razne aktivnosti s ciljem, da podpirajo kulturo, ki jo želimo ustvariti.

Poudarjamo vizijo in poslovne cilje organizacije

Z vizijo podjetja določimo, katere cilje bo podjetje v prihodnosti zasledovalo ter kaj je njegovo poslanstvo. Na tak način zaposlenim pokažemo smisel njihovega dela ter kako vsak zaposleni prispeva k organizacijskim ciljem.

Postavimo jasno strategijo

S strategijo določimo, kako bomo sledili viziji in ciljem organizacije. Določimo poti, po katerih bomo zasledovali cilje, napredovali in se kot organizacija uveljavljali na konkurenčnem trgu.

Zaposlene ozaveščamo o vrednotah

Vrednote so glavna vodila pri vedenju in prizadevanju zaposlenih, saj usmerjajo vrednote njihovo delo in širše delovanje v organizaciji. Pomembno je, da vrednote ne le naštevamo in ponavljamo, ampak zaposlenim dajemo tudi konkretne primere vedenj, ki jih želimo v organizaciji spodbujati. Tako ni dovolj le, da rečemo, da je v organizaciji ena izmed najpomembnejših vrednot radovednost – zaposlenim moramo zraven še ponazoriti, da radovednost pri sodelavcih spodbujamo z možnostjo nenehnega dodatnega učenja in usposabljanja po izobraževalnih platformah, ki jih organizacija uporablja.

Nadalje je pomembno, da vizijo, strategijo in vrednote poudarjamo pri organizacijskem uglaševanju, v predstavitvenih brošurah podjetja, na panojih ali plazmah po poslovnih stavbah in celo na selekcijskih intervjujih. Tako lahko zagotovimo, da se organizacijska kultura v vsakem zaposlenem zares usidra in da tako zaposleni začne delati in živeti v skladu z njo.

 

Kako ohranjati organizacijsko kulturo?

Organizacijsko kulturo najlažje ohranjamo tako, da sledimo vrednotam organizacije, zastavljeni viziji in strategiji. To naredimo tako, da ustvarjamo delovno okolje, ki organizacijske vrednote podpira in ponazarja.

Na primer, če je ena izmed organizacijskih vrednot inovativnost, mora organizacija kontinuirano spodbujati nove ideje ter mišljenje izven okvirjev in jim dati priložnosti. Zaposlenim dovoli, da delajo stvari na svoj način oziroma da po lastni poti pridejo do zastavljenih ciljev. Inovativnost lahko pri sodelavcih spodbujamo tudi tako, da najboljše ideje vsak mesec ali pa vsako leto nagradimo z nefinančno ali finančno nagrado. Na tak način nagradimo zaposlene, ki sledijo organizacijskim vrednotam, obenem pa druge sodelavce navdihnemo, da tudi sami postanejo bolj inovativni ter taji soustvarjajo kulturo inovativnosti.

Organizacijska kultura se gradi skozi celotno obdobje obstoja organizacije in se s časom spreminja ter prilagaja okolju. Če ugotovimo, da organizacijska kultura več ne podpira naše vizije, je čas, da spremenimo vizijo ali pa spremenimo strategijo, da pridemo do želenega stanja. Organizacija mora organizacijsko kulturo neprestano raziskovati, nagrajevati in podpirati, saj lahko samo na ta način pride do uspešnosti in ostane konkurenčna na trgu.

 

V Kompetenci vam lahko pomagamo z analizo stanja in vzpostavljanjem želene organizacijske kulture (več o naših storitvah preberite na tej povezavi). Če želite izvedeti več, nas lahko kontaktirate tukaj.

 

Ajda Novak

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.