Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Kako lahko uspešno uporabimo metodo ocenjevalni center

Kako lahko uspešno uporabimo metodo ocenjevalni center

28.09.2021

Z ocenjevalnim centrom lahko opazujemo oblike vedenja, podobne tistim na delovnem mestu in ocenimo, ali ima kandidat potrebne kompetence za opravljanje dela. V sklopu metode ocenjevalnega centra mora posameznik za rešitev naloge pokazati določene oblike vedenja, ki so potrebne za uspešno opravljanje dela. V primerjavi z drugimi selekcijskimi metodami lahko neposredno opazujemo zaželeno vedenje, zato lahko bolj zanesljivo napovemo, kako se bo posameznik vedel na delovnem mestu.

 

Uporaba metode ocenjevalni center

Metoda ocenjevalnega centra se največkrat uporablja v procesu selekcije kandidatov za razpisano delovno mesto, lahko pa se uporablja tudi za načrtovanje kariernega razvoja, menjavo zaposlitve oziroma delovnega mesta, ocenjevanje delovne učinkovitosti ali celo za pridobivanje novih znanj.

Pred načrtovanjem ocenjevalnega centra določimo namen uporabe metode. Glede na namen ocenjevalnega centra nato naredimo začetno analizo stanja. Če se odločimo, da bomo ocenjevalni center uporabili v selekcijskem postopku, naredimo recimo analizo delovnega mesta. Glede na to analizo delovnega mesta ter na zahtevana vedenja in kompetence nato izberemo naloge, s katerimi bomo lahko učinkovito opazovali vedenje povezano z uspešnim opravljanjem dela.

Po uspešno izvedenem ocenjevalnem centru nas zanima, ali je bil ocenjevalni center uspešen, torej ali so naloge ustrezno razlikovale med kandidati in nam pomagale pri izbiri najboljšega kandidata. Če ocenimo, da je bil ocenjevalni center uspešen, ga lahko na podoben način izvedemo po potrebi tudi v prihodnosti.

 

Kaj so lastnosti dobrega ocenjevalnega centra?

Naloge so neposredno povezane z vedenjem na delovnem mestu

Pomembno je, da uporabljamo naloge, ki so relevantne za uspešnost na izbranem delovnem mestu. Ne smemo uporabljati nalog, ki niso povezane z delovnim mestom, ocenjujemo pa le kompetence, ki so na delovnem mestu potrebne in so vnaprej opredeljene. Prav tako izberemo naloge, ki so ustrezno teoretično opredeljene, ter ki imajo dobre merske karakteristike.

Ocenjevalci so trenirani

Lastnosti ocenjevalca lahko vplivajo na ocene, ki jih podajajo kandidatom. Bolj inteligentni, uravnovešeni in občutljivi ocenjevalci recimo dajejo kandidatom prizanesljivejše ocene, psihologi pa so bolj občutljivi in zanesljivi za ocenjevanje managerjev. Zato je pomembno, da ocenjevalce informiramo o možnih pristranskostih pri ocenjevanju – če se teh namreč zavedajo, obstaja manjša možnost, da bodo pri podajaju ocen pristranski.

Prav tako je pomembno, da ocenjevalce umerimo. Dobro je, da uporabljamo več opazovalcev in ocenjevalcev, da je končna ocena kandidata manj pristranska in bolj zanesljiva. Zato morajo ocenjevalci točno vedeti, na katera vedenja morajo biti pozorni pri določeni nalogi in kaj pomeni posamezna ocena.

 

Prednosti in pomanjkljivosti metode ocenjevalni center

Včasih kandidati med ocenjevalnimi centri poročajo o povečanem stresu in anksioznosti v času izvajanja, zato je pomembno, da jim prej razložimo, kako bo ocenjevalni center potekal. Spet druge kandidate pa prav ocenjevalni center pritegne, saj je lahko izveden na zabaven in izobraževalen način.

Pomembno je, da smiselno izberemo dimenzije vedenj, ki jih ocenjevalci opazujejo, saj težko naenkrat opazujejo več kot 4 ali 5 dimenzij, ker lahko pride do preobremenjenosti miselne kapacitete.

Ocenjevalni centri so tudi ena izmed dražjih selekcijskih metod, vendar lahko imajo zelo visoko vrednost, saj imajo pred mnogimi drugimi selekcijskimi postopki veliko prednosti, npr. neposredno opazovanje vedenj namesto poročanja o vedenjih. Z ocenjevalnimi centri lahko jasno določimo, kako prilagojen je kandidat potrebam posamezne organizacije in izbranega delovnega mesta, prav tako pa lahko pri ocenjevanju uporabimo različne tehnike, metode in naloge.

 

Ocenjevalne centre izvajamo tudi v Kompetenci, pri čemer izvedbo ocenjevalnega centra prilagodimo namenu centra in potrebam delovne organizacije. Za več informacij in za povpraševanje nas kontaktirajte tukaj.

 

Ajda Novak

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.