Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Pozitivna organizacijska kultura - pozitivni učinki na zaposlene in podjetje

Pozitivna organizacijska kultura - pozitivni učinki na zaposlene in podjetje

22.02.2022

Pozitivna organizacijska kultura - pozitivni učinki na zaposlene in podjetje

Organizacijska kultura je skupek pričakovanj, vrednot in praks, ki vodijo vedenje zaposlenih. Vzpostavlja se skozi konsistentno vedenje zaposlenih in tako odraža njihov odnos do dela in delovne organizacije. Več o organizacijski kulturi ter o tem, zakaj je organizacijska kultura pomembna, lahko preberete na tej povezavi.

Zaposleni, ki delajo v organizaciji s pozitivno organizacijsko kulturo radi hodijo na delo. Želimo si, da bi zaposleni pri delu uživali in da bi po opravljenem delu nekoliko neradi zapustili delovno mesto, saj uživajo v izzivih, v pogovorih s sodelavci in v vzdušju, ki vlada v podjetju. Kljub temu, da je lahko vsako delo in delovno mesto občasno zahtevno ali stresno, organizacijska kultura ne bi smela povečevati stresa, ampak pozitivno vplivati na razpoloženje in blagostanje zaposlenih.

 

Značilnosti pozitivne delovne klime

Pozitivna organizacijska kultura ima nekaj opaznih značilnosti, po katerih jo lahko določimo in prepoznamo npr. manj zaposlenih zapusti podjetje, delovni prostor je poln šal in smeha, zaposleni imajo občutek varnosti, ne obrekujejo sodelavcev, imajo visok nivo energije, spodbujajo nove ideje in se odkrito sporazumevajo.

Tekoča komunikacija brez prikrivanja in skrivnosti je eden izmed najpomembnejših pokazateljev pozitivne organizacijske kulture. Nove informacije so pravočasno in primerno komunicirane vsem zaposlenim, ne glede na položaj v podjetju, prav tako pa si zaposleni med sabo ne prikrivajo informacij pri izpolnjevanju delovnih nalog ali pri sodelovanju. Obrekovanje v takšni delovni organizaciji ni tolerirano, spodbuja se iskrenost v medosebnih odnosih in zaupanje. Če pride do težav v komunikaciji, jih zaposleni razrešijo tako, da jih primerno naslovijo.

V organizaciji s pozitivno kulturo imajo zaposleni občutek varnosti, kar pomeni, da jih ni strah neuspeha ali sodelovanja z drugimi in deljenja zaslug za uspešno opravljeno delo. To lahko opazimo na sestankih ali pri sodelovanju na projektih – zaposleni se med sabo spodbujajo, odkrito delijo informacije in pomisleke ter drug drugemu čestitajo ob doživljanju uspeha. Po koncu delovnega dne zaposleni pred odhodom domov še poklepetajo s sodelavci ali pa se občasno podružijo ob pijači ali večerji. Tako lahko vidimo, da zaposleni uživajo v družbi sodelavcev.

Pozitivna organizacijska kultura pripomore k energičnosti zaposlenih, kar se kaže v zavzetem reševanju problemov, ki se pojavijo ob izpolnjevanju delovnih nalog ali načrtovanju projektov; zaposleni o težavah med sabo mnogokrat razpravljajo in kot ekipa poskušajo najti rešitev problema. Če problem težko rešijo, ne obupajo takoj, ampak poskušajo najti druge rešitve. Zaposleni in vodstvo pozitivno sprejemajo nove ideje in kritično razmišljajo o obstoječih postopkih in načinih dela.

 

Kako spodbujati pozitivno organizacijsko kulturo

Pozitivno organizacijsko kulturo lahko spodbujamo na več načinov, tukaj jih bom opisala le nekaj. Ključno je vzpostavljanje zaupanja med zaposlenimi ter med zaposlenimi in vodjami. Ko zaposleni zaupajo v organizacijo ter vodstvo organizacije, zaupajo v odločitve, ki jih sprejemamo. Zaupanja ne moremo vzpostaviti čez noč, ampak ta proces traja dlje časa in zahteva konsistenten trud. Zaupanje lahko vzpostavimo z odprto komunikacijo z zaposlenimi in odkritostjo v situacijah, ki niso najprijetnejše. Vodstvo mora znati primerno sporočiti ne le dobre, ampak tudi slabe novice. Zaupanje lahko spodbujamo tudi tako, da kot vodja priznamo lastne napake ter tako postavimo vzgled in na tak način spodbujamo odgovornost zaposlenih za delo, ki ga opravljajo.

Spodbujanje sodelovanja med zaposlenimi in timi prav tako pripomore k pozitivni organizacijski kulturi. Tako imajo namreč zaposleni občutek, da prispevajo k skupnemu dobru, med sodelovanjem pa se tudi močneje povežejo s sodelavci in tako vzpostavljajo trajne prijateljske odnose.

V pozitivni delovni kulturi vodstvo in drugi zaposleni prepoznajo dobro opravljeno delo in ga nagradijo. To je še posebej pomembno, ko gre za večje projekte ali pomembnejše delovne naloge, ki so jim zaposleni posvetili veliko časa in vanj vložili veliko truda. Pohvalimo tudi zaposlene, ki pri svojem delu presežejo naša pričakovanja ali pa se potrudijo, da pomagajo drugim sodelavcem s svojim znanjem in izkušnjami, čeprav to morda presega njihove običajne delovne naloge. Še posebej nagradimo uspešno sodelovanje, saj tako zaposlenim jasno sporočamo, da morajo za dobre rezultate in uspešno opravljeno delo med sabo sodelovati. Obenem tako spodbujamo odprto komunikacijo in tekoč pretok informacij med zaposlenimi.

Pri ustvarjanju pozitivne organizacijske kulture je zelo pomembna tudi vloga vodje in sicer pri načrtovanju razvoja zaposlenih, pri postavljanju individualnih ciljev in dajanju povratne informacije. Pomembno je, da imajo zaposleni občutek, da je vodjam njihovo učenje in razvoj ključnega pomena ter da povratne informacije dajejo tako, da omogočajo napredek in spodbudo za razvoj v prihodnosti.

 

Učinki pozitivne organizacijske kulture na zaposlene

Pozitivna organizacijska kultura ima mnoge dobre učinke na delo in dobrobit zaposlenih. Zaposleni v podjetju s pozitivno organizacijsko kulturo poročajo o večjem zadovoljstvu z delom in raje odhajajo na delovno mesto. Taki zaposleni so bolj predani podjetju, zaradi česar tudi dlje ostanejo v delovni organizaciji in jo manj verjetno zapustijo.

Pozitivna organizacijska kultura pozitivno vpliva tudi na delo zaposlenih, saj so zaposleni bolj motivirani in entuziastični pri izpolnjevanju delovnih nalog, sodelovanju pri projektih in učenju. Raziskave kažejo, da pozitivna organizacijska kultura poveča produktivnost in efektivnost zaposlenih. Prav tako dobro vpliva na sodelovanje med zaposlenimi in tako izboljša timsko delo in reševanje problemov. Zaposleni so bolj motivirani za opravljanje dela in manj verjetno obupajo, ko naletijo na ovire.

Kljub temu, da večina zaposlenih dandanes poroča o zahtevnosti delovnega mesta in stresu pri delu, pozitivna organizacijska kultura stres zmanjšuje, saj spodbuja sodelovanje in prijateljske vezi med zaposlenimi. Prav tako je povezana z odprto in odkrito komunikacijo, ki zmanjšuje nejasnosti pri opravljanju dela in tako zmanjšuje stres.

 

Učinki organizacijske kulture na uspešnost podjetja

Vsi pozitivni učinki, ki jih ima pozitivna organizacijska kultura na zaposlene, vplivajo na to, kako zaposleni opravljajo svoje delo in koliko pripomorejo k uspešnosti organizacije. Preko učinkov na zaposlene tako pozitivna organizacijska kultura vpliva tudi na doseganje finančnih ciljev organizacije in konkurenčne prednosti delovne organizacije. Pozitivna organizacijska kultura omogoča tudi sledenje viziji in ciljem organizacije, kar pripomore k uspešnosti organizacije.

Prijetna organizacijska kultura privablja nove kandidate in omogoča organizaciji, da zaposluje najuspešnejše kandidate in talente na določenem področju. Zaposleni, ki se uspešno razvijajo in delujejo v podjetju, lahko najbolj učinkovito širijo dobro vest o organizacijski kulturi v njihovem podjetju. Če so zaposleni v podjetju zadovoljni in imajo z delom v organizaciji pozitivne izkušnje, ne bodo oklevali, da dobre novice povedo tudi drugim.

Organizacijska kultura vpliva tudi na branding organizacije in lahko predstavlja osnovo za sporočanje vrednot in marketing. Na (pre)nasičenem trgu dela je lahko pozitivna organizacijska kultura tista, ki pritegne prave kandidate in določeno organizacijo postavi pred druge. Stranke in prodajalci namreč opazijo zadovoljne in motivirane zaposlene in prepoznajo konkurenčno prednost takega podjetja.

 

Organizacijska kultura v praksi

V večjih podjetjih se organizacijska kultura ne vzpostavlja le v delovni organizaciji, ampak tudi po oddelkih in v posameznih timih. Menim, da organizacijsko kulturo pomembno narekuje odnos med vodjami in zaposlenimi. Pri nas se spodbuja vodenje in samovodenje na vseh nivojih ter na vseh položajih, saj organizacija verjame v prevzemanje odgovornosti za lastno delo in izbiranje načina za opravljanje dela in delovnih nalog. Na tak način se zaposleni počutimo opolnomočeni, obenem pa lahko brez strahu odkrito komuniciramo z vodjo. V taki kulturi, me ni strah priznati napake, ki sem jo naredila pri delu, kar zmanjšuje nivo stresa.

V našem podjetju na Nizozemskem imajo vodje timov in oddelkov svoje partnerje v kadrovski službi, ki jim pomagajo razreševati konflikte v timu, voditi tim, spodbujati odgovornost in sodelovanje med zaposlenimi. Tako se spodbuja pozitivna organizacijska kultura, v kateri je menedžer empatični vodja, ki nudi usmeritev in obenem povezuje ekipo tako, da spodbuja sodelovanje in skupno reševanje problemov.

Med zaposlenimi se sodelovanje spodbuja preko kros-funkcijskih projektov, v katerih sodelujemo zaposleni iz različnih timov in tako delijo svoje znanje, izkušnje in ideje, da skupaj ustvarimo najboljše in najuspešnejše projekte oziroma rešitve za našo delovno organizacijo. Najuspešnejši projekti so prijavljeni na razpis STAR nagrad, ki so enkrat letno podeljene ekipam, ki so v preteklem letu pomembno prispevale k razvoju in uspešnosti podjetja. Tako podjetje nagradi dobro delo in sodelovanje, saj so prejemniki STAR nagrad vedno celotni timi in nikoli posameznik.

Če kdo iz oddelka zapušča podjetje, mu sodelavci pripravimo poslovilno darilo, od zaposlenega pa se poslovimo na pijači ali večerji po službi. To kaže, da smo ob delu v organizaciji uspeli splesti tudi trdne prijateljske odnose, kar izboljšuje naše razpoloženje in sodelovanje pri delu. Še en pokazatelj prijateljskih vezi so občasne večerje s timom, na katerih je prepovedano govoriti o delu ali projektih, povezanih z delovno organizacijo. Vodstvo se zaveda pomena povezanosti timov in skupin, saj so večkrat letno znotraj timov organizirani timski dnevi, na katerih se posvetimo projektom, analizi stanja in zadovoljstva ter iščemo nove ideje oziroma rešitve, kako bi lahko izboljšali opravljanje našega dela, sodelovanje med zaposlenimi in počutje na delovnem mestu.

 

Ajda Novak

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.