Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Trendi na področju kadrov in organizacij v 2023

Trendi na področju kadrov in organizacij v 2023

30.01.2023

Trendi na področju kadrov in organizacij v letu 2023

Ob pregledu vseh napovedi in trendov se najpogosteje pojavljajo trendi, ki so vezani na enakost in vključevanje zaposlenih, skrb za njihovo blagostanje, na izboljševanje njihovih kompetenc in njihovo hibridno delo. Vse več pa je tudi govora o umetni inteligenci. Nekaj od omenjenih trendov je predstavljeno tudi v članku.

SKRB ZA CELOSTNO BLAGOSTANJE ZAPOSLENIH

Organizacije bodo morale fokus usmeriti na izgorelost zaposlenih. Podatki Ameriškega psihološkega združenja namreč kažejo, da naj bi 60% zaposlenih trpelo za znaki izgorelosti.
Spodbujati se mora celotno blagostanje zaposlenih, vključujoč duševno, telesno in tudi finančno blagostanje.
Kako lahko spodbujamo duševno zdravje zaposlenih, si lahko preberete tudi tukaj.

DELO NA DALJAVO, DELO V PISARNI, HIBRIDNO DELO

Pandemsko okolje je v organizacije pripeljalo nove oblike dela, ki so se ponekod ohranile tudi v času po pandemiji.
Še vedno pa se vodje in kadrovske službe ukvarjajo z vprašanji, vezanimi na produktivnost zaposlenih in zaupanje v zaposlene, ali res opravijo svoje delo, tudi če niso fizično prisotni v pisarni.
Posamezniki, ki iščejo ali menjajo zaposlitev, kot pogost pogoj dela navajajo ravno možnost hibridnega načina dela. Organizacije morajo tako omogočiti načine hibridnega dela, ki bodo ustrezali zaposlenim, še posebej, če želijo ohraniti obstoječ kader in privabiti novega.
Kadrovske službe bodo svoj fokus morale usmeriti tudi na ustvarjanje enotnih načel spremljanja produktivnosti zaposlenih in merila za nagrajevanje in napredovanje. Prav tako pa skrbeti za nižanje stereotipov in predsodkov do različnih oblik dela.

RAZNOLIKOST, ENAKOST IN VKLJUČENOST

Vse več organizacij v svojih podjetjih ustvarja oddelke ali zaposluje ljudi, ki skrbijo za opozarjanje na neenakosti in skrbijo za raznolikost in vključenost vseh zaposlenih ne glede na njihovo raso, spol, spolno usmerjenost, etnično ozadje, versko pripadnost, nezmožnosti ipd. Organizacije morajo pozornost nameniti tudi tem temam, saj še vedno prepogosto prihaja do razlik, predsodkov in neenakosti.
Skrb naj bo na ustvarjanju in negovanju organizacijske kulture, ki bo spodbujala enakost, vključenost in raznolikost.

UPSKILLING

Razvoj zaposlenih, predvsem vodij, je ključnega pomena za uspešno vodenje organizacij in timov. Naloga kadrovskih strokovnjakov naj bo predvsem prepoznavanje potreb vodij. Glavni fokus bi moral biti predvsem na razvijanju vodij na področju vodenja oddaljenih timov, spremljanja hibridnega dela in pozornosti na potrebe zaposlenih.

VIRTUALNA RESNIČNOST

Predpostavljeno je, da naj bi do leta 2026, 25% zaposlenih vsaj eno uro dnevno preživelo v navidezni resničnosti. Nekatere organizacije se sicer umetne inteligence in virtualne resničnosti še vedno izogibajo ali pa do nje pristopajo s strahom in zadržki, zato se bodo morali kadrovski strokovnjaki posvetiti raziskovanju tega, kako lahko to novo tehnologijo najbolje uporabijo v njihovem okolju. Prav tako pa bodo morali opredeliti tudi jasne smernice za njeno varno uporabo.

Ne glede na vse teme, ki jih strokovnjaki in raziskovalci izpostavljajo, je ključno, da tudi v letu 2023 kadrovski strokovnjaki in vodstvo organizacij delujejo skupaj in s skupnimi idejami in načrti oblikujejo ustrezno delovno okolje, ki ga zaposleni potrebujejo, vključujoč njihove želje, potrebe in ostale dejavnike iz okolja.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.