Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem – ne živi, da delaš; delaj, da boš lahko živel

Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem – ne živi, da delaš; delaj, da boš lahko živel

23.05.2019

Pri vzpostavljanju ravnovesja med delom in zasebnim življenjem je pomembno, da si odgovorimo na nekatera vprašanja:

  • Kako definiramo »delo«?
  • Zakaj mislimo, da sta delo in zasebno življenje ločena?
  • Kako lahko podjetje prispeva k boljšem »vzpostavljanju ravnovesja«?

Ta tri vprašanja so bila postavljena različnim ljudem na okrogli HR okrogli mizi, ki jo je leta 2018 izvedel Steve Browne (povezava do originalnega članka je tukaj). Odgovori udeležencev okrogle mize so predstavljeni v nadaljevanju.

1. Kako definirate »delo«?

Aktivnost, ki jo izvajamo v zameno za denar

Tega se pri pogovoru o ravnovesju med delom in osebnim življenjem ne bi smelo spregledati. Delo je način, kako pridemo do denarja oz. sredstev, da lahko preživljamo sebe in druge. Gospodarski pritisk in realnost je namreč zmeraj v naših mislih. Tako zmeraj iščemo rešitve, ki nam omogočajo, da imamo sredstva, ki nam omogočajo zadovoljitev naših potreb.

Delo je naša »identiteta«

Ne verjamete temu? Pomislite, kaj je eno izmed prvih vprašanj, ki jih postavimo nekomu, ko ga spoznamo: »Kaj pa delaš?« S svojim delom, ki ga opravljamo, se velikokrat definiramo. Tudi kadar se sami predstavljamo, navadno hitro povemo, kakšen je naš službeni naziv.

Delo je nekaj, kar nam daje smisel

Ljudje smo radi zaposleni oz. všeč nam je, da imamo nekaj za početi. Motivira nas, kadar vidimo rezultate našega truda oz. kadar vidimo, da smo nekaj dosegli. Zato nam je večini tudi pri delu pomembno, da v njem vidimo smisel oz. nek širši doprinos, ki pripomore k občutku izpopolnjenosti.

Delo je nekaj, kamor »gremo« vsak dan

Za veliko ljudi predstavlja delo neko lokacijo. To je lahko pisarna ali pa več različnih lokacij. Tako je poleg vrste nalog, ki jih opravljamo, prav tako pomembno, kje te naloge opravljamo.

2. Zakaj mislimo, da sta delo in zasebno življenje ločena?

Tako smo naučeni

V našem vsakdanjem življenju različne stvari velikokrat predalčkamo. V določenih primerih je ta način primeren in ustrezen, saj nam da parametre, preko katerih lahko vidimo, kateremu področju posvetimo največ našega časa in energije.

»Zabavo« definiramo kot »ne delo«

Delo ima v naši kulturi precej pogosto negativno konotacijo. Čeprav veliko ljudje v svojem delu uživa. Pogosto se dogaja, da oseba večino svojega časa posveča delu, kot ostalim aktivnostim. Pozorni moramo biti na to, da ljudje »zabavo« zelo različno definiramo in imamo precej različne interese. Zato je treba pomisliti, ali je res smiselno, da delo in zabavo strogo ločujemo.

Da se izognemo izgorelosti

Osebno življenje velikokrat dojemamo kot »pobeg«, da se izognemo stresu ali pa dolgčasu. Seveda je ustrezno in zelo zaželeno, da imamo prostočasne aktivnosti, ki nam omogočajo, da se sprostimo in ponovno napolnimo svoje baterije. Kako pomembno je, da si tudi med delom od doma vzamemo prosti čas zase, preberite na tej povezavi. Vendar je pa precej pomembno, da smo pozorni na telesne znake stresa že med delom. Tako si lahko tudi med delovnim časom vzamemo kratke odmore, se sprehodimo, spočijemo oči itd.

Na delovnem mestu ne moremo pokazati kdo zares smo

To ni težava neravnovesja med delom in osebnim življenjem, ampak je problem organizacijske kulture. Delovnim mestom se moramo velikokrat prilagoditi, vendar je pomembno, da imamo možnosti, da še zmeraj lahko izražamo svojo osebnost. Na delovnih mestih, kjer imamo možnost biti kdor smo, se bolje počutimo in smo bolj produktivni.

3. Kako lahko podjetje prispeva k boljšem »vzpostavljanju ravnovesja«?

Fleksibilnost

Nerealno je pričakovati, da bomo lahko vsakemu zaposlenemu posebej prilagodili delovno okolje. Lahko pa k boljšemu počutju, ter k boljši organizaciji našega vsakdana, veliko pripomore fleksibilnost. Ta je lahko v obliki fleksibilnega prihoda in odhoda na delovno mesto, možnost dela od doma itd. 

Pomen HR službe

Če želimo v podjetju biti bolj osredotočeni na ljudi, je treba pogledati, kako poteka samo delo. Tega se lahko lotimo tako, da pregledamo različne obstoječe sisteme, ter odpravimo tiste, ki so v nasprotju s tem, da lahko ljudje uspejo tako na delu kot izven dela. Pomembno je tudi, da HR služba prisluhne in sliši zaposlene, ter poskuša z viri in s sredstvi, ki so na razpolago, oblikovati najboljše možne rešitve.

Dovoljevanje izražanja individualnosti

Če želite, da ljudje na delu izražajo svojo individualnost, je to treba spodbujati. Vedno obstajajo določeni parametri, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Pomembno je, da še zmeraj obstaja možnost, da lahko ljudje na svojem delovnem mestu, do določene mere izrazimo svojo osebnost ter s tem »poživimo« svoje delo.

Zaključna misel:

V podjetjih je pomembno, da se HR služba in vodstvo izkazuje interes za svoje zaposlene, ter pozna njihove potrebe. Samo tako se lahko oblikujejo ustrezni sistemi oz. procesi, ki lahko izboljšajo delovno mesto in s tem vplivajo na bolj pozitivno vzdušje ter višjo produktivnost. Pri ravnovesju med delom in zasebnim življenjem, ne gre spregledati dejstva, da sta ti področji neločljivo prepleteni. Vsekakor pa ob delu ne smemo pozabiti nase: »Ne živi, da delaš; delaj, da boš lahko živel.«

by 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.