Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Pomen prostega časa in dopusta v času epidemije COVID-19

Pomen prostega časa in dopusta v času epidemije COVID-19

21.04.2021

Še posebej med epidemijo COVID-19 se nam včasih zdi, da si le s težavo vzamemo odmor od dela. Cele dneve dobivamo e-pošto s strani sodelavcev ali šefa, saj imajo mnogi fleksibilni delovnik, prav tako pa je zaradi dela od doma prišlo do zabrisovanja mej med osebnim in poklicnim življenjem, kar ruši naše ravnotežje med delom in prostim časom. Kljub temu pa ostaja prosti čas še vedno pomemben pri doseganju osebnih in kariernih ciljev.

Usklajevanje dela z osebnim življenjem

Usklajevanje osebnega in poklicnega življenja vključuje usklajevanje veliko različnih področij: delo, finance, družinsko življenje, hobiji, osebni in duhovni razvoj, šport, druženje s prijatelji in zdravo prehrano. 

Fleksibilnost in občutljivost s strani delovne organizacije pri usklajevanju poklicnega in osebnega življenja je pomembna še posebej pri enostarševskih družinah, mladih, ki so na začetku svoje karierne poti in si družino šele ustvarjajo ter pri odraslih, ki poleg dela doma skrbijo še za starejše sorodnike. Ti namreč pogosteje potrebujejo fleksibilne delovnike zaradi svojih obveznosti v družinskem življenju. Več o usklajevanje dela z osebnim življenjem si lahko preberete v tem prispevku.

Koristi usklajenega delovnega in osebnega življenja

Prosti čas ob delu je zelo pomemben, saj raziskave kažejo, da se usklajeno poklicno in osebno življenje povezuje z zmanjšanim nivojem stresa, povečano kakovostjo življenja ter višjim zadovoljstvom zaposlenih. Vse to vpliva na učinkovitost pri delu, pri čemer se produktivnost zaposlenih poveča, če med njihovim poklicnim in osebnim življenjem ni konfliktov.

Poudarek in pomoč pri usklajevanju osebnega in poklicnega življenja zaposlenih ima mnoge pozitivne učinke tako za zaposlenega kot tudi za delodajalca. Zaposleni, ki imajo osebno in poklicno življenje dobro usklajeno, poročajo o kakovostnih medosebnih odnosih – tako na delovnem mestu kot tudi v zasebnem življenju, o boljšem fizičnem in prihičnem zdravju ter zaznavajo, da je delovno okolje prijetnejše in bolj vključujoče. Koristi ravnovesja med osebnim in poklicnim življenjem pa so tudi večja motiviranost in uspešnost zaposlenih, pripadnost podjetju, manjša fluktuacija, manj absentizma ter izboljšana komunikacija med zaposlenimi.

Pomen prostega časa med epidemijo COVID-19

Zaradi vseh koristi, ki jih prinaša usklajeno poklicno in osebno življenje, je med epidemijo prav tako pomembno, da se zavedamo pomena prostega časa, časa zase ter prepoznamo, kdaj potrebujemo dopust. Še posebej v primeru dela od doma se lahko meje med osebnim in poklicnim življenjem hitro zabrišejo, kar lahko vodi do mnogih konfliktov.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti zase in si vzeti odmor od dela med prihajajočimi prazniki:

1. Bodite pozorni na zahteve delovnega mesta in domačih obveznosti

Do uspešnega usklajevanja pride, ko v obzir vzamemo zahteve lastnega (in partnerjevega) delovnega mesta ter te uskladimo z zahtevami, ki se povezujejo z družinskimi oziroma drugimi osebnimi obveznostmi in željami.

2. Načrtujte svoj prosti čas

Ko se zbudite, lahko premislite, kaj boste delali tisti dan po koncu dela. Tako boste imeli po zaključenih delovnih obveznosti konkretno aktivnost, ki vas lahko tudi motivira, da ste pri delu bolj produktivni. Primer take aktivnosti je lahko sprehod v naravi, kolesarjenje, branje knjige ali pa vrtnarjenje – karkoli pač radi počnete.

3. Postavite jasne meje

Sami pri sebi jasno definirajte, kdaj v dnevu je čas za opravljanje delovnih nalog in obveznosti, kdaj pa imate čas zase, za svoje bližnje in za hobije. Poskušajte se tega čim bolj držati. To pomeni tudi, da se izogibate preverjanju e-pošte ali klicanju sodelavcev zvečer, če ste svoje delo že opravili.

4. Poskusite se maksimalno izklopiti

Ugasnite e-maile in minimalizirajte čas na socialnih omrežjih. To vam bo omogočilo povezovanje z bližnjimi, ki jih imate ob sebi, obenem pa si boste končno vzeli zasluženi odmor od računalnika in drugih električnih naprav, kar bo za vaše duševno zdravje zagotovo koristno.

5. Bodite pozorni na prelivanje čustev med domom in delo

Velikokrat nas kaj v službi razjezi, lahko je to negativna povratna informacija, nestrinjanje z drugimi zaposlenimi ali težavnost delovnih obveznosti. V času epidemije in dela od doma jezo ali druga negativna čustva, ki so se nabrala med opravljanjem dela, pogosto prenesemo v osebno življenje. To se lahko kaže v stresanju jeze ali slabe energije na bližnje brez razloga, kar lahko poslabša naše medosebne odnose.

 

Naj bodo prihajajoči prvomajski prazniki čas, ki ga preživimo z ljudmi, ki jih imamo radi, in čas, ko si vzamemo čas zase ter odmor od skrbi in stresa na delovnem mestu.

 

Ajda Novak

 

Viri:

Trefalt, S. In Leslie P. (2005). Learning from Women Who Make It Work: A Call for Dynamic Flexibility. Qualitative Organizational Research: Best Papers from the Davis Conference on Qualitative Research, 227–251.

Borsellino, R. (b.d.). Yes, you should still take time off work during COVID-19—here's how to make the most of it. The Muse. https://www.themuse.com/advice/time-off-vacation-during-coronavirus

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.