Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Coaching – kaj je to in kako poteka?

Coaching – kaj je to in kako poteka?

07.09.2021

Coaching je interaktivni proces, v katerem posamezniki, timi in delovne organizacije z uporabo posebnih tehnik coachinga preko razvoja osebnih virov dosežejo razmeroma hitre in dobre rezultate pri načrtovanju in doseganju ciljev. Coach stranki pomaga tako, da jo posluša ter ji zastavlja pomembna vprašanja, s pomočjo katerih lahko stranka sama pride do najboljših rešitev brez ponujanja nasvetov. Coaching namreč temelji na prepričanju, da ima stranka vse odgovore že v sebi, zato ji coach s pomočjo učinkovitih vprašanj omogoča uvid in iskanje lastnih odgovorov.

Pri coachingu lahko s stranko predelujemo zelo različne teme, med najpogostejšimi so učinkovita komunikacija, oblikovanje in doseganje ciljev, upravljanje s časom, spremembe prepričanj, medosebni odnosi, upravljanje stresa, reševanje konfliktov ter sprejemanje odločitev.

Coaching ima mnoge koristi, saj posamezniku pomaga osvoboditi notranjo moč in osebne potenciale ter tako izboljšati osebne in poslovne rezultate. S pomočjo coachinga lahko posameznik postane bolj učinkovit v medosebnih odnosih tako v zasebnem kot tudi na delovnem mestu, se nauči učinkovito postavljati cilje, dosegati cilje in načrtovati prihodnje delo. Uspešen coaching vodi do trajne spremembe, saj povzroči spremembe v načinu razmišljanja in vedenja ter tako izboljša vedenjske vzorce stranke.

Poznamo več različnih oblik coachinga, med drugim tudi poslovni coaching, coaching za vodje ter skupinski in timski coaching. Te bomo predstavili tudi v nadaljevanju.

Poslovni coaching

Poslovni coaching oziroma coaching za podjetja je idealna izbira za razvoj zaposlenih in njihovih kompetenc. Osredotoča se na profesionalni razvoj stranke in med drugim pripomore k boljšim odločitvam pri načrtovanju kariere, uvedbi produkta, vzdrževanju pozitivne organizacijske klime, razvoju timskega duha in motivacije zaposlenih. Več o poslovnem coachingu lahko preberete tukaj.

Coaching za vodje

Vodstveni coaching ali coaching za vodje lahko poteka v obliki individualnega ali skupinskega coachinga, ki je namenjen razvijanju ustrezne kondicije in spretnosti za doseganje ciljev in izboljšanje kompetenc. S coachingom za vodje lahko ključnim kadrom v organizacijah pomagamo pri razvoju osebnih in poklicnih potencialov. Coach vodjam pomaga tako, da spodbuja njihovo samorefleksijo in samoiniciativno oblikovanje rešitev, ki so skladne z izzivi in naravo dela.

Po coachingu vodje uvidijo potencial drugih zaposlenih, zato jim želijo zagotavljati podporo, da lahko razvijajo svoje notranje vire in ustvarjalnost. To vodi do višje pripadnosti organizaciji in večje učinkovitosti, boljše klime in izboljšanega sodelovanja med zaposlenimi.

Skupinski coaching

Skupinski coaching se največkrat izvaja za skupine, ki ne presegajo 8-10 udeležencev, pri njem pa gre za skupinsko obliko dela. Skupino lahko sestavljajo posamezniki, ki v organizaciji neposredno sodelujejo ali pa tudi ne. Pri skupinskem coachingu smo osredotočeni na posameznike, ki imajo podobne izzive oziroma težave, ampak imajo lahko vsak svoje cilje. Skupinski coaching je v tem smislu lahko nekoliko cenejša alternativa individualnemu coachingu, če želi organizacija v coaching hkrati vključiti več zaposlenih.

Timski coaching

Pri timskem coachingu je stranka delovni tim v organizaciji, cilj timskega coachinga pa je izzvati tim, da izboljša učinkovitost in dobro počutje v timu ter s tem doseči pomembne cilje organizacije. Pri delu so posamezniki v timu medsebojno povezani, saj s timskim delom dosegajo skupne cilje, ki določajo njihovo uspešnost.

Mnoga podjetja se odločijo za timski coaching v fazi novega projekta ali nove dejavnosti, pri reorganizaciji ali sprejemanju strateških odločitev. Coaching tima pa je smiseln tudi pri nekakovostni izvedbi nalog, slabi timski kulturi in nepovezanosti tima, pomanjkanju timske motivacije ali neučinkovitem medsebojnem sodelovanju. Timski coaching predstavlja učno intervencijo, ki je ustvarjena, da poveča sposobnost in učinkovitost tima.

 

Kako poteka coaching?

Coaching izvajajo profesionalni trenerji – coachi, ki stranko spodbujajo k spoznanjem in uvidom o sebi, opustitvi neproduktivnih oblik vedenja in mišljenja ter spoznavanju lastnih zmožnosti in sposobnosti. Cilj coachinga je zmanjšati ovire na poti do ciljev in pomagati stranki, da se nauči uporabiti svoje potenciale.

Najprej stranka v sodelovanju s coachem identificira in definira izziv oziroma problem. Pri tem poskušamo prepoznati razliko med trenutnim stanjem in stanjem, v katerem bi stranka rada bila. Nato sledi postavljanje ciljev, pri katerem upoštevamo razvojne potrebe in možnosti stranke. Cilji morajo biti specifični, merljivi, dosegljivi, relevantni in časovno določeni kot to določa metoda postavljanja ciljev SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-bound).

Za opredelitev specifičnega cilja si lahko pomagamo z vprašanji: kaj želim doseči? Zakaj je ta cilj pomemben? In kakšne vire bom potreboval za dosego cilja? Cilji morajo biti merljivi, da lahko spremljamo napredek in na tak način ostanemo motivirani. Dosegljivost cilja lahko določimo z vprašanji kako bom lahko dosegel ta cilj ter ali imam na poti do cilja kakšne ovire. Cilj mora biti ovrednoten kot dosegljiv, če v doseganje cilja vložimo zadostno količino truda. Da presodimo ali je cilj relevanten, ovrednotimo, ali se cilj ujema z našimi drugimi prizadevanji ter ali je za nas pomembno, da ga dosežemo. Pri doseganju ciljev pa je pomembno tudi, da cilje časovno opredelimo, zato razmislimo o internih rokih, do katerih želimo nek cilj doseči. Če gre za večji cilj, ga lahko razdelimo v več manjših korakov oziroma ciljev, ki jih prav tako časovno določimo.

Pri postavljanju ciljev se osredotočimo na odkrivanje potencialov in osvetlitve močnih osebnostnih področij, vezanih na izzive stranke. Nato naredimo akcijski načrt, ki obsega vse akcije in aktivnosti v prizadevanju, da bi dosegli cilj. V tej fazi coach posluša klienta in mu postavlja vprašanja, ki mu pomagajo na poti do odkrivanja svojih notranjih moči in sprejemanja prave odločitve o akciji. Zaključna faza coachinga se osredotoča na prenos spoznanega v življenje, pri čemer je potrebno veliko samostojnega dela, saj mora posameznik spoznano odločitev samostojno prenašati v svoje poklicno in osebno življenje, pri čemer ga lahko coach le podpira.

V Kompetenci ponujamo štiri oblike coachinga: poslovni coaching, skupinski coaching, timski coaching in coaching za vodje. Pri našem delu uporabljamo načela nevro lingvističnega programiranja, skupinske analize in psihodrame. Več o naših storitvah lahko preberete tukaj.

Želite stopiti v stik z nami? Za več informacij nas kontaktirajte preko te povezave.

Ajda Novak


Coaching - vodstveni coaching, timski coaching, skupinski coaching, individualni coaching

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.