KOMPETENČNI MODEL

Kompetenčni model je dokument, kjer so zajete in jasno opredeljene ključne kompetence določenega delovnega mesta, delovne skupine, oddelka ali organizacije. Kompetence zajemajo vse tiste lastnosti, znanja, spretnosti in značilnosti, ki omogočajo, da so delovne naloge uspešno opravljene.

Kaj sploh je kompetenca?

Kompetenco predstavlja vsaka lastnost, značilnost, znanje, sposobnost, veščino ter druge osebnostne lastnosti, ki zagotavljajo delovni uspeh. V glavnem jih delimo na:

temeljne ali splošne

To so kompetence, ki jih navadno lahko prenašamo med različnimi delovnimi profili, npr. »učinkovito izražanje«., predstavlja kompetenco, ki je lahko pomembna za vse zaposlene znotraj nekega podjetja.

delovno specifične

To so kompetence, ki so specifične za določena delovna mesta. Take kompetence težje prenašamo med posameznimi delovnimi profili, npr. »vodenje selekcijskega postopka« predstavlja kompetenco, ki je pomembna za kadrovsko službo in manj za npr. programerje.

Delimo jih pa lahko še naprej na ožje kategorije, npr. strokovne kompetence, socialne kompetence itd

Kompetenčni model – zakaj je uporaben?

Kompetenčni model je živ dokument, ki jasno zastavlja temeljne in specifične kompetence zaposlenih, ki zagotavljajo razvoj in uspeh tako podjetja kot posameznika. Načrtovanje karier in nasledstev bo veliko lažje, prav tako bodo vzpostavljena jasnejša merila delovne uspešnosti, kar bo omogočalo pravičnejše in objektivnejše nagrajevanje. Pomembno je, da imamo uporabnost v mislih že od samega začetka oblikovanja kompetenčnega modela imamo v mislih. Pri oblikovanju naj sodelujejo osebe, ki ga bodo uporabljale, saj bo le tako oblikovan njihovim željam in potrebam. Kompetenčni model se lahko popolnoma prilagodi potrebam podjetja.

Kako je lahko kompetenčni model uporaben?

• Omogoča nam jasna in objektivna merila pri izbiri kadrov.
• Pomaga nam pri načrtovanju posameznikove kariere.
• Načrtovanje nasledstva.
• Vzpostavljanje jasnejših meril delovne uspešnosti (KPI).
• Definiranje variabilnega dela nagrajevanja.
• Letni razgovori.

S pomočjo kompetenčnega modela lahko jasno in objektivno ocenimo izraženost določene kompetence posameznika ter načrtujemo kaj še potrebuje, da zaposleni kompetenco dodatno zviša. Pomaga nam pri oblikovanju dogovorov ter omogoča, da posameznik točno ve, kaj še mora pridobiti oz. razviti, da bo dosegel zahtevano raven izraženosti kompetence (ter tako npr. napredoval).

Kaj je pomembno pri oblikovanju kompetenčnega modela?

Pomembno je predvsem to, da imamo jasna pričakovanja. To pomeni, da točno vemo, kaj želimo s kompetenčnim modelom pridobiti oz. doseči. V kolikor oblikujemo dokument samo za to, da ga bomo imeli, bo ostal sam sebi namen.

 
 
 

Skupaj z vami razvijamo kompetence

Razvijamo z vami

Kontaktirajte nas

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.