MENTORSKI SISTEM

Mentorstvo je prenos znanj, spretnosti in izkušenj med mentorjem in mentorirancem. Mentor pomaga mentorirancu pri njegovem razvoju in napredku, pri tem ga usmerja in vodi preko nasvetov in pojasnil.

Skozi proces, ki večinoma poteka dvosmerno, se izpopolnjujeta tako mentor kot tudi mentoriranec. Mentorjeva vloga je spodbujanje strokovnega razvoja učenja, ustvarjanje priložnosti za učenje na različnih področjih, učenje specifičnih spretnosti, postavljanje izzivov in dodeljevanje odgovornosti. Prav tako mora dajati konstruktivno povratno informacijo o učenčevih tako močnih in šibkih področjih. Preko mentorskega procesa pomaga mentorirancu razumeti kulturo podjetja.

Kaj so naloge mentorja?

Pomembno je, da mentor z mentorirancem oblikuje spoštljiv in zaupljiv odnos. Mentor mora biti pripravljen na razreševanje različnih dilem, pripomb, vprašanj in predlogov. Prav tako mora uporabljati različne motivacijske tehnike in z njimi motivirati mentoriranca, ter prepoznati njegov doprinos in razvoj ter to pohvaliti.

Mentor se mora za vlogo ustrezno pripraviti. Oblikovati mora ustrezen načrt, znotraj katerega vnaprej pripravi cilje, ki jih morata doseči tako mentor kot mentorirance. Mentor mora imeti jasne kriterije, kako bo spremljal in ocenjeval mentoriranca znotraj mentorskega procesa. Mentoriranec mora tudi sam ocenjevati svoj napredek in predlagati morebitne izboljšave.

Kaj je še pomembno pri mentorske procesu?

Pomembno je, da izberemo ustrezno osebo za vlogo mentorja. Oseba mora odlično poznati delo, zahtevane kompetence in kulturo podjetja. Mentor mora imeti razvito samospoštovajne, je empatičen, iznajdljiv, komunikativen, zna poslušati in dobro mentorirati mentoriranca. Kar pomeni, da ima poleg strokovnih kompetenc, dobro razvite tudi medosebne kompetence in ima smisel za delo z ljudmi, le tako bo se bo ustrezno prilagajal različnim stopnjam mentorskega procesa.

Kaj pridobimo z mentorskim sistemom?

Mentorski proces nam omogoča, da znanje in izkušnje ostanejo v podjetju. Prav tako pa nudi podporo vsem mladim strokovnjakom. V velikih primerih predstavlja sistem medgeneracijsko sodelovanje, s čimer se izboljšujejo tudi odnosi. Z mentorskim procesom se mentoriranci hitreje uvajajo v kulturo podjetja. Predstavlja strukturiran, načrtovan in ciljno usmerjen prenos znanja. Mentorstvo oživi mentorja in mu omogoča napredovanje v karieri.

Več o mentorskem procesu si lahko preberete tukaj.

 
 
 

Skupaj z vami razvijamo kompetence

Razvijamo z vami

Kontaktirajte nas

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.