Skupaj z vami razvijamo kompetence

Razvijamo z vami

Kontaktirajte nas

 
 
 

Metoda 360 stopinj

Metod 360 stopinj predstavlja metodo, s katero pridobimo povratne informacije iz več virov. Je razvojno orodje, saj z metodo pridobimo pomembne informacije, ki omogočajo strateško načrtovanje nadaljnjega razvoja osebe.

Metoda 360 stopinj omogoča povratno informacijo iz več perspektiv. Oseba se oceni sama, prav tako pa jo ocenijo nadrejeni, zaposleni na enakem nivoju in podrejeni. Po potrebi se vključijo še kakšni drugi zaposleni, ki z osebo redno sodelujejo.

Zakaj uporabljamo metodo 360 stopinj?

Razvoj

Stalni razvoj je ključnega pomena za uspešno delovanje posameznika, ekipe in podjetja. Da pa je razvoj uspešno načrtovan, je treba imeti objektivne podatke o tem, kje se posameznikove priložnosti za razvoj. Metoda omogoča direktno povratno informacijo osebi o tem, kako različne skupine zaposlenih zaznavajo njene kompetence in / ali lastnosti. Na ta način lahko oseba bolje ozavesti svoje talente in potenciale, kar krepi samozavedanje zaposlenega.
Predvsem pomembna je pri razvoju vodij, saj omogoča anonimnost. Pogosto vodje ne dobijo direktnih in iskrenih povratnih informacij s strani zaposlenih (razlogi so lahko različni, npr. strah pred posledicami).

Ocenjevanje

Metoda 360 stopinj se lahko uporablja tudi za namene ocenjevanja, npr. pri sprejemanju odločitev povezanih z napredovanjem, plačami itd. Skupaj s kompetenčnim modelom lahko na to lažje načrtujemo nadaljnje korake za npr. sistem napredovanja.

Kaj vpliva na učinkovitost metode 360 stopinj?

Pomembno je da jasno zastavimo cilj uporabe metode 360 stopinj in natančno opredelimo kompetence oz. lastnosti, ki jih želimo oceniti. Zelo pomembno je, kako predstavimo rezultate posamezniku in osebam, ki jih bodo uporabili pri načrtovanju nadaljnji razvoj. Učinek metode je odvisen tudi od sledečih aktivnosti, po izvedbi, npr. načrtovanje izobraževanj. Po naših izkušnjah je metoda 360 stopinj, uporabljena za razvojne namene, najbolj učinkovita, kadar ji sledi coaching proces. Na ta način zaposleni razmišljajo o rezultatih in dodatno razvijajo svoje talente in potenciale. Postavijo si tudi specifične cilje, ki jih uspešneje dosežejo.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.