ORGANIZACIJSKA KULTURA

Podjetja se od drugih podjetij ločujejo na podlagi organizacijske kulture, ki predstavlja vrednote, norme, pravila, stališča, prepričanja, skupne lastnosti, načine delovanja zaposlenih, skupne cilje, oblike interakcij. Organizacijska kultura se neprestano razvija, krepi, ohranja, spreminja in prenaša na nove zaposlene.

Kako oblikujemo organizacijsko kulturo?

Ugotoviti moramo ali je trenutna organizacijska kultura v skladu z želeno ali ne. To lahko naredimo s poglobljeno analizo stanja. Velikokrat se namreč zgodi, da imamo predvideno eno organizacijsko kulturo, živimo pa drugo. V tem primeru moramo poiskati razloge za to in pričeti s sistematično spremembo. Analiza stanja nam da jasen vpogled v trenutno situacijo. Če ugotovimo, da rezultati odstopajo od pričakovanj, je treba poiskati razlog.

Na podlagi rezultatov analize stanja strateško načrtujemo aktivnosti, ki bodo pripomogle k oblikovanju nove organizacijske kulture. Imeti moramo jasno strategijo, s katero poudarjamo poslovne cilje organizacije. Organizacijsko kulturo moramo živeti vsi v podjetju, le tako se bo prenašala na nove zaposlene.

Dobra organizacijska kultura zagotavlja boljše odnose med zaposlenimi, jasno zastavljene cilje in vizijo, motivirane zaposlene in manjšo fluktuacijo.

Kaj je pomembno pri organizacijski kulturi?

Organizacijska kultura se neprestano gradi, razvija in spreminja. Pomembno je, da jo redno spremljamo in prilagajamo tako, da ustreza okolju, ciljem in viziji podjetja.

 

Več o organizacijski kulturi si lahko preberete tukaj:

Zakaj je organizacijska kultura pomembna in kako jo vzpostavljamo

Z dobro organizacijsko kulturo do spodbudnega okolja in vsesplošnega dobrega počutja zaposlenih

 
 
 

Skupaj z vami razvijamo kompetence

Razvijamo z vami

Kontaktirajte nas

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.