Skupaj z vami razvijamo kompetence

Razvijamo z vami

Kontaktirajte nas

 
 
 

Ocenjevalni center

Metoda ocenjevalnega centra je kompleksen ocenjevalni proces, kjer udeleženci sodelujejo pri reševanju različnih nalog. Uporablja se za različne namene, npr. selekcija, nadaljnji razvoj, napredovanje itd. V metodo ocenjevalnega centra so vključeni udeleženci in izurjeni ocenjevalci. Ocenjevalni center je sestavljen iz različnih metod, preko katerih ugotavljamo kompetence in značilnosti posameznikov.

Ocenjevalni center v praksi

Prvi korak je jasna opredelitev namena izvedbe ocenjevalnega centra. Skupaj z naročnikom natančno definiramo cilj in metodo že od samega začetka prilagodimo potrebam podjetja. Kadar izvajamo ocenjevalni center za selekcijske namene, analiziramo delovno mesto ter tako pripravimo konkretne izzive in situacije, ki bodo preverjale posameznikovo kompatibilnost z delovnim mesto.
Največja dodana vrednost te metode je, da z njo pridobimo jasno informacijo, kako se osebe vedejo v realnih situacijah na delovnem mestu in kaj lahko od osebe pričakujemo. Načrtovane naloge so torej oblikovane tako, da lahko napovedujemo uspešnost posameznika na delovnem mestu. Ker je metoda zelo prilagodljiva, je primerna za širok spekter zaposlenih in delovnih mest.

Ocenjevalni center za selekcijske namene

Preko intervjuja in pregleda življenjepisa težko pridobimo objektivne informacije o tem, kakšna vedenja lahko pričakujemo od posameznika, ko ga sprejmemo na delovno mesto. Zaradi tega je zaželeno, da pri selekcijskih postopkih uporabimo tudi objektivne metode, še najbolje pa je, kombinacijo različnih metod.
Z ocenjevalnim centrom bomo tako dobili hitro informacijo o konkretnih vedenjih. Zaradi prilagodljivosti metode, lahko naloge precej približamo posameznem delovnem mestu ali pa preverjamo točno izbrane lastnosti oz. kompetence, ki jih delovno mesto zahteva.

Ocenjevalni center za razvojne namene

Z metodo ocenjevalnega centra lahko tudi uspešno prepoznamo talente in potenciale že zaposlenih. Tako lahko bolje načrtujemo nadaljnja usposabljanja, saj lahko preko konkretnih nalog, točno prepoznamo področja oz. kompetence, ki jih lahko pri posamezniku razvijamo. Pri tem je prav tako pomembno, da natančno analiziramo željen namen in oblikujemo ustrezne naloge.

Kje točno lahko uporabljamo ocenjevalni center za razvojne namene?

  • Pri sistemih nasledstev,
  • upravljanju s talenti,
  • uvajanje sprememb,
  • razvoj zaposlenih.

Zakaj se odločiti za izvedbo ocenjevalnega centra?

Ocenjevalni center je ob pravilni izvedbi, v primerjavi z ostalimi metodami zanesljivejši in objektivnejši. S to metodo lahko udeležence opazujemo v različnih situacijah. Udeleženci imajo priložnost, da neposredno pokažejo svoje lastnosti, veščine in sposobnosti. Kadar uporabljamo naloge, ki so podobne delovnem mestu, udeleženci boljše spoznajo zahteve delovnega mesta in tako vedo, kaj lahko pričakujejo v organizaciji.

Ocenjevalni centri dajo najboljše rezultate takrat, kadar jih kombiniramo še z ostalimi metodami, npr. s psihološkim testiranjem. Več o psiholoških testiranjih si lahko preberete tukaj:

Psihološko testiranje

Kaj pridobimo s psihološkim ocenjevanjem?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.