Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Kaj pridobimo s psihološkim ocenjevanjem?

Kaj pridobimo s psihološkim ocenjevanjem?

14.09.2017

Za uspešno in k napredku usmerjeno organizacijo je pomembno, da so njeni zaposleni dovolj sposobni, imajo razvite zahtevane veščine in sposobnosti ter, da so pripravljeni na učenje. Ključnega pomena so pravi ljudje na pravih delovnih mestih.

Psihološki testi so v podjetjih del psihološkega ocenjevanja. To predstavlja objektivno ocenjevanje posameznikovih potencialov, sposobnosti, veščin, psiholoških lastnosti in motivacije.

Psihološki testi so nujni pri selekciji in razvoju kadrov

Navadno se posamezniki s psihološkim ocenjevanjem najprej srečajo v procesu selekcije. Preko tega podjetje »spozna« potencialnega zaposlenega ter se lažje odloči za sodelovanje ali zavrnitev kandidatov. Na postopek selekcije so navadno vezani psihološki testi, ki ocenjujejo naše sposobnosti, vezane na delovno mesto in našo osebnost. Oboji podatki so pomembni za odločitev o zaposlitvi kandidata. Na podlagi teh, lahko predvidimo skladnost med zahtevami podjetja in lastnostmi osebe. Psihološko ocenjevanje je pogosto uporabljeno tudi v procesu razvoja kadrov, v katerem podjetje razišče zahteve delovnih mest in karakteristike oseb, ki jih zasedajo. Omogoča nam vpogled v kompetence, ki jih posameznik lahko nadgradi, da bo svoje delo bolje opravljal. Pri tem lahko razvijamo vodstvene, prodajne, komunikacijske in medosebne kompetence.

Psihološki testi morajo biti pravilno izvedeni

Psihološki testi so različno zahtevni in zahtevajo različno usposobljene strokovnjaki, ki jih izvajajo. Poznamo psihološke teste kategorije A (enostavni), B (zahtevnejša interpretacija), C (dodatno usposabljanje) in D (specializacija).Vsem je skupno, da mora biti izvajatelj univerzitetni diplomiran psiholog po predbolonjskem programu ali magister psihologije po bolonjskem programu.

Poznamo štiri načine izvajanja testiranja:
1. Odprta izvedba – testi in kriteriji vrednotenja so dostopni komurkoli.
2. Nadzorovana izvedba – dostopnost je omejena, vendar se testiranje izvede brez prisotnosti testatorja.
3. Vodena izvedba – govorimo o »tradicionalnem« načinu testiranja, kjer testator nadzira postopek.
4. Upravljanja izvedba – testator nadzora postopek, vendar še bolj natančno, navadno poteka v »centrih za testiranje«.

Za koga so psihološki testi koristni?

- Za posameznika:
Ta pridobi povratno informacijo o lastnih sposobnostih in psiholoških lastnostih, ki so vodilo za njegov nadaljnji razvoj. Na podlagi teh informacij se posamezniku lahko oblikuje karierni načrt, ki temelji na napredku in usposabljanju zaposlenega. Psihološki testi posamezniku odkrijejo tudi poznane in nepoznane talente, ki jih lahko uporabi v delovnem okolju. Pomemben vidik psihološkega ocenjevanja v podjetjih je tudi ozaveščanje slepih peg. To so področja znanj ali lastnosti, katerih nimamo ozaveščenih ali pa jim ne posvečamo dovolj pozornosti. Tudi na podlagi teh informacij lahko posameznik oblikuje načrt za osebni napredek.


- Za organizacijo:
Podjetje iz psiholoških testov pridobi objektivno informacijo o posameznikovih potencialih in talentih. Na podlagi teh, lahko podjetje spremeni ali nadgradi delovne naloge za posameznika in mu tako omogoči ciljno usmerjen razvoj. Priložnosti za razvoj koristijo tako posamezniku kot podjetju, saj oba pridobita nove veščine in doprineseta vrednost v delovni proces podjetja. Prav tako psihološki testi omogočijo organizaciji optimalno sodelovanje z osebo, saj to lahko vključi v specifične skupine, ki so si glede na izražene sposobnosti podobni in drug drugemu spodbujajo razvoj. Določimo pa lahko tudi za osebo specifične pristope, ki bodo osebo motivirali.

Več o psihološkem ocenjevanju in testih si lahko preberete tukaj:

Kaj pridobimo s psihološkim ocenjevanjem?

Psihološki testi – kaj nam v podjetju zares doprinesejo?

Psihološko testiranje – sprožilec strahu


V Kompetenci ponujamo različna psihološka ocenjevanja, med drugim tudi psihološko testiranje (več preberite tukaj). Psihološko testiranje se največkrat izvaja v procesu selekcije ali pa za razvoj zaposlenih. Za več informacij kontaktirajte Tino Kastelic

Ajda Makar

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.