Naše NOVICE

Nasveti

Aktualni dogodki, odprti seminarji, novice, objave in še in še... 

 
 
 

Psihološki testi – kaj nam v podjetju zares doprinesejo?

Psihološki testi – kaj nam v podjetju zares doprinesejo?

14.05.2019

Psihološki testi so objektivni in standardni postopki za merjenje psihičnih lastnosti, doživljanj ter vedenj. Kadar se pogovarjam z ljudmi zaznavam, da ima psihološko testiranje velikokrat negativno konotacijo. Ljudje se bojijo, da se bodo pokazale neke njihove »slabosti« oz. poročajo, da bom sedaj verjetno ugotovila, da so »čudni«. Vendar ni tako. Zmeraj iščemo potenciale, talente in prednosti, ki jih ima oseba. Naše vodilo je: »Pravi ljudje na pravih delovnih mestih.« Pri čemer si želimo, da so zadovoljni tako posamezniki, kot organizacija.

Z našimi testi se v glavnem osredotočamo na splošne sposobnosti, osebnostne lastnosti ter motivacijo. Seveda se merjene lastnosti prilagodijo cilju psihološkega testiranja. Pomembno je torej, da imamo jasno opredeljeno koga in zakaj testiramo.

Psihološko testiranje je lahko včasih tudi sprožilec strahu. Strah lahko premagamo tako, da se informiramo o tem, kako psihološko testiranje poteka in kako se lahko na njega pripravimo. Več o tem lahko preberete v tem prispevku.

Zakaj se sploh odločiti za psihološke teste?

Ljudi velikokrat podzavestno subjektivno ocenjujemo, npr. tistim, ki so nam privlačni, pripišemo več pozitivnih lastnosti. S psihološkimi testi pa pridobimo veliko objektivnih informacij o posamezniku. Da so naši testi zanesljivi in veljavni, nam potrjujejo udeleženci sami. Podamo jim povratno informacijo oz. jim predstavimo rezultate, s katerimi se v 99 % strinjajo.

Psihološki testi nam omogočajo:

  • objektivno oceno posameznikovih potencialov, sposobnosti in psiholoških značilnosti,
  • načrtovanje nadaljnjega kariernega razvoja.
  • skupinsko analizo
Več o tem, kaj pridobimo s psihološkim testiranjem, lahko preberete na tej povezavi

Psihološki testi kot pripomoček za optimalno sodelovanje s posameznikom

Največji poudarek namenimo talentom oz. potencialom osebe. Seveda se moramo zavedati, da je potenciale treba razvijati in nadgrajevati. Izrazijo se tudi različne priložnosti za razvoj. Rezultati nam med drugim pokažejo tudi kako osebo motivirati (npr. ali so ji pomembna izobraževanja ali pohvale ali možnost napredovanja itd.) Prav tako pridobimo informacije kako osebi podati povratno informacijo. Ali je to oseba, pri kateri moramo povedati stvari precej direktno, saj lahko v nasprotnem primeru informacije presliši ali pa imamo osebo, pri kateri moramo povratno informacijo podati s tehniko, saj lahko v nasprotnem primeru napačno razume. Izvemo tudi, kako bo oseba reagirala v konfliktu.

Psihološki testi kot razvojno orodje

Psihološko testiranje je razvojno orodje. Z njim pridobimo informacije, ki so potrebne, da pri vsakem posamezniku prepoznamo njegove talente ter priložnosti za razvoj. Na podlagi teh informacij lahko pomagamo pri kariernem usmerjanju, pri razvijanju potencialov, pri ozaveščanju izzivov. Informacije lahko služijo tudi kot pomoč pri napredovanju oz. pri zagotavljanju, da je prava oseba na pravem delovnem mestu. Skupaj s posameznikom lahko tako lažje oblikujemo ustrezen karierni načrt.

Psihološki testi kot razvojno orodje za reševanje izzivov na skupinski ravni

Kadar testiramo celotno ekipo, se lahko jasno in objektivno pokažejo tudi morebitni skupinski izzivi. Pokaže se lahko npr. med kom lahko prihaja do konfliktov ter zakaj. Prav tako lahko s pomočjo skupinske analize pomagamo vodjem k ustreznejšem usmerjanju tako skupine kot posameznikov.

Kaj je pomembno pri psihološkem testiranju?

Pomembno je, da udeleženci odgovarjajo hitro, spontano in iskreno. Spontani odgovori so navadno najbolj točni. Iskrenost odgovarjanja se preverja na dveh nivojih, v kolikor se pojavi prirejanje odgovorov, rezultati niso veljavni. Prav tako iskrenost zagotavlja, da so rezultati testiranja optimalno uporabni tako za posameznika kot za vodje. Prav tako je pomembno, da se posameznik pri reševanju osebnostnih testov zaveda, da ni pravilnih ali napačnih odgovorov. Psihološki testi ne merijo pozitivnih ali negativnih osebnostnih lastnosti, so pa nekatere lastnosti za specifična delovna mesta bolj zaželena ter obratno.

V Kompetenci ponujamo različna psihološka ocenjevanja, med drugim tudi psihološko testiranje (več preberite tukaj). Psihološko testiranje se največkrat izvaja v procesu selekcije ali pa za razvoj zaposlenih. Za več informacij kontaktirajte Tino Kastelic. Na tej povezavi pa lahko preberete zgodbo o tem, kako smo podjetju prav s psihološkim testiranjem pomagali izbrati prave kandidate in jih usmeriti pri razvoju in motiviranju zaposlenih.

Nina Kocbek

 

Psihološki testi in psihološko testiranje

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.